Početna  /  Ovo su nove kazne za vozače i pješake u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Ovo su nove kazne za vozače i pješake u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 1. augusta usvojio Prijedlog zakona o sigurnosti u saobraćaju u prvom čitanju.

Ilustracija (FOTO: Pixabay.com)
Ilustracija (FOTO: Pixabay.com)

Prijedlog zakona donosi mnogo novina, a novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobilnih telefona, kao i za nekorištenje pojasa. Biće restriktivniji i prema nesavjesnim pješacima koji koriste mobilne telefone, kao i slušalice prilikom prelaženja pješačkog prelaza, a o tome smo razgovarali sa direktorom Agencije za sigurnost saobraćaja Republike Srpske Milijom Radovićem.

Na pitanje kolike su kazne za pojedinačna kršenja propisa, Radović kaže da je na prvom sastanku, održanom 20. novembra u Briselu između predstavnika ovog grada i BiH, predložena preporuka da se uspostavi stroži okvir kazni.

“Kazne su značajnije povećane u odnosu na postojeći zakon i izjednačene sa kaznama u regionu, s tim da su u Hrvatskoj i Srbiji veće nego što su predložene. Predviđene su mnogo veće kazne za vožnju pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine. Tako, ako alkotest pokaže veći nivo alkohola u organizmu od dozvoljenog, kazne će iznositi od 400 do 1000 KM, a ako vozite za 30 km/h većom brzinom od dozvoljene, kazne su takođe od 400 do 1000 KM”, navodi Radović.

U BiH čak 56 miliona KM nije naplaćeno po osnovu kazni za prekršaje počinjene u saobraćaju. U Parlamentu su ukazivali da postoje osobe sa desetinama hiljada duga.

Na pitanje kako naplatiti taj novac i jesu li ove izmjene to definisale, Radović odgovara da su podaci o osobama koje duguju velike iznose alarmantni, te da postoji oko 56 miliona izrečenih, a nenaplaćenih prekršaja u saobraćaju.

“No, ovaj zakon se nije bavio tom problematikom, ali postoje neke odrednice. Ako osoba ne plati u roku od godinu dana kaznu, onda MUP šalje poreznoj upravi dopis da se izvrši prinudna naplata, a ako ta osoba nema imovine, onda poreska uprava nema načina da izvrši prinudnu naplatu. U Zakonu o prekršajima bila je odredba za kaznu zatvora od 15 dana, međutim ta odredba je pala na Ustavnom sudu jer se ne može osoba kazniti zatvorom jer je počinila prekršaj. U toku su promjene odredaba. Ono što smo kroz javnu raspravu proveli jeste da se izvrši oduzimanje vozila kao mjera za one vozače koji konstantno prave prekršaj, a ne plaćaju kazne”, ističe Radović.

Maglenke će moći svakodnevno da se koriste, nesavjesni vozači koji prave buku škripom guma mogu biti kažnjeni sa 40 KM, a kažnjivo je i voziti pijanog suvozača.

“Zakonodavac je kod donošenja ovih odredbi imao u vidu često dolazi do slučajeva saobraćajnih nesreća kada je suvozač omeo vozača u upravljanju vozilom. O tome kako prevoziti pijanog vozača rečeno je da to bude na zadnjem sjedištu i da koristi sigurnosni pojas. Također je kažnjivo korištenje uređaja za ometanje radara od 100 do 300 maraka. Visoka je kazna ako prevozite dijete na prednjem sjedištu i iznosi od 400 do 1000 maraka. Kazne su predviđene i za pješake ukoliko se kreću kolovozom a koriste mobilni telefon ili slušalice jer pješaci nesmotrenim ponašanjem mogu uzrokovali saobraćajnu nesreću”, istakao je.

O kaznenim bodovima je rekao kako je statistika u RS i u FBiH pokazala da mladi vozači često uzrokuju saobraćajne nesreće i zato je zakonodavac ovu odredbu uvrstio u zakon.

“Ovom mjerom željelo se uticati na mlade vozače da više vode računa i da ne prekoračuju brzinu i ne konzumiraju alkohol. Jedna od novina je i odredba vezana za zdrastvene ustanove pa je tako ta zdravstvena ustanova koja otpusti osobu a ne prijavi da ima neke zdravstvene probleme dužna to prijaviti”, naveo je Radović.

0 Shares
0 Shares
Copy link