Početna  /  Ostvario davnu želju – Milan Dendić posle više od stoljeća pred kućom predaka u Bileći
bileća Hercegovina Vijesti

Ostvario davnu želju – Milan Dendić posle više od stoljeća pred kućom predaka u Bileći

„Moj đed Vujadin rodio se na Kosovu, ali je Hercegovinu volio više nego svoj rodni kraj i zauvijek je ostao vezan za nju i njen narod. Cijeli život mi je pričao o Šobadinama i sve me je toliko snažno vuklo ovamo da sam morao da dođem“, počinje priču za „Moju Hercegovinu“ Milan Dendić, prvi u ogranku svoje loze koji je, posle više od jednog stoljeća, došao na temelje rodne kuće svog pradjeda Jovana Dende.

Milan, Vujadin i Radivoje Denda ispred ruševina rodne kuće Jovana Dende (FOTO: Moja Hercegovina)
Milan, Vujadin i Radivoje Denda ispred ruševina rodne kuće Jovana Dende (FOTO: Moja Hercegovina)

Milan se, kao i njegov otac Zoran i djed Vujadin, rodio na Kosovu i Metohiji. Posle ratnih sukoba na ovom području, 1999. godine, njegova porodica preselila se u Kragujevac, gdje i danas živi. Odrastanje uz priče djeda Vujadina o bilećkom selu Šobadine (koji ih je, opet, slušao od svog oca Jovana), učinilo je da Milan zavoli ovo hercegovačko mjesto mnogo snažnije nego svoj rodni kraj.

Stoga je ovog ljeta riješio da konačno ostvari svoju davnu želju i da zajedno sa sinom Vujadinom, nazvanom po svom djedu, dođe na temelje kuće u kojoj se 1882. godine rodio njegov pradjed Jovan.

U Šobadine iz Bileće krećemo preko sela Torič. Vođa puta je Radivoje Denda, praunuk Jovanovog rođenog strica Mihajla. Makadamskim putem stižemo do Ravne čatrnje, odakle put vodi prema kućama Denda u zaseoku Dušina rupa. Ovdje danas žive svega dvije porodice. U ostala četiri zaseoka: Lokvicama, Potprisoju, Selini i Latkovom selu, živjele su, ili još žive, porodice Milićević, Jokanović, Šešlija i Tabaković.

Vujadin i Milan na Ravnoj čatrnji (FOTO: Moja Hercegovina)
Vujadin i Milan na Ravnoj čatrnji (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako Milan pamti iz kazivanja djeda Vujadina, u Šobadinama je život bio izuzetno težak, pa je Jovan nekolike godine proveo radeći u rudnicima u Americi. Kada se vraćao kući iz daleke Amerike, vidio je Kosovo i Metohiju. Učinilo mu se da bi na ovom mjestu život bio lakši i bolji, pa je odlučio da se tu preseli iz svog rodnog sela.

– Zlatnicima koje je zaradio u Americi kupio je zemlju na Kosovu. Krenuo je za lakšim životom, a nije ni slutio da će to platiti glavom. Godine 1943. ubili su ga albanski balisti – priča Milan.

Porodično stablo Jovana Dende (pisano prije nego je Milan dobio svoje potomke)
Porodično stablo Jovana Dende (pisano prije nego je Milan dobio svoje potomke)

Jovanovi potomci ostali su na Kosovu i Metohiji do kraja rata. Međutim, iako je rođen tu, Milan kaže da ga ništa ne vuče da opet ode u mjesto svog rođenja i djetinjstva. Sa druge strane, u Šobadine je, kaže, prosto morao doći.

– Vuklo me je to svih ovih godina – ističe.

Dok stojimo na ostacima rodne kuće njegovog pradjeda, pitamo ga kako se osjeća sada kad je njegova želja konačno ostvarena.

– Osjećaj je, ne znam kako bih ga opisao. Sad bih kleknuo i poljubio temelje ove kuće odakle smo potekli – kaže Milan.

Za uspomenu, iz temelja je uzeo kamen, kako bi rodbini i prijateljima mogao da pokaže da je neko iz njegove loze ponovo došao na ovo ognjište. Vremenom će, kaže, odlučiti gdje će ga ugraditi.

Kamen iz temelja pradjedove kuće kao uspomena (FOTO: Moja Hercegovina)
Kamen iz temelja pradjedove kuće kao uspomena (FOTO: Moja Hercegovina)

Proveli smo nekoliko sati u obilasku zaseoka. Mali Vujadin ovdje je po prvi put probao plodove duda ili, kako ga Hercegovci češće zovu, murve. Svidjelo mu se.

Emocije koje su Milana preplavile tog dana ne mogu se prepričati. One se moraju osjetiti. Budući da sam, osim kao autorka ovih redova, u Šobadine krenula i kao čukununuka Mihajla, Jovanovog strica, koja je djeliće svog djetinjstva provela ovdje, nisam bila ništa manje uzbuđena nego moji saputnici.

Dan je ljetni, vreo. Nebo plavo kako, čini se, samo u Hercegovini može biti. Udišemo svježi dašak vjetra koji dolazi sa planine Viduše i sjedamo u kola. Krećemo nazad u Bileću – svako sa svojim uspomenama.

413 Shares

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

413 Shares
413 Shares
Copy link