Početna  /  OSCE osudio prijetnje redakciji Capitala: Zastraživanje novinara je nedopustivo
Izdvajamo Teme i komentari

OSCE osudio prijetnje redakciji Capitala: Zastraživanje novinara je nedopustivo

OSCE je osudio prijetnje upućene redakciji portala Capital iz Banjaluke od strane Marinka Umičevića, člana Senata Republike Srpske, odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka i predsjednika Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema.

“Osuđujemo nedavne verbalne uvrede/napade upućene rekaciji portala Capital i novinarki Bojani Ninković. Prijetnje/zastrašivanje novinara su neprihvatljive; vlasti moraju djelovati da zaštite novinare i krivično gone one koji su odgovorni za sve napade na medije”, rekli su iz OSCE-a BiH.

Podsjetimo da je i Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima takođe najoštrije osudio brutalne uvrede koje je ekipi portala Capital iz Banja Luke uputio Marinko Umičević, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema.

Podsjetimo da je prilikom telefonskog poziva koji je novinarka Capitala Bojana Ninković uputila Umičeviću sa upitom da komentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa, Umičević je na račun novinarke Capitala te direktora i glavnog i odgovornog urednika tog portala Siniše Vukelića izgovorio niz najprizemnijih uvreda i psovki, koje u ovom tekstu iz pristojnosti nećemo citirati.

Iz Udruženja BH novinari ističu da je ovo još jedan u nizu slučajeva prijavljenih Liniji za pomoć novinarima posljednjih mjeseci u kojima političari i visoki javni funkcioneri u Republici Srpskoj verbalno napadaju, prijete, vrijeđaju i omalovažavaju novinare, te na taj način “odgovaraju” na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa.

Uprkos tome što je Upravni odbor BH novinara u više navrata javno reagirao i redovno prijavljivao ovakve slučajeve nadležnim institucijama, te apelovao na predstavnike vlasti u RS da štite slobodu medija i pravo novinara, kao i svih drugih građana, da žive i rade u sigurnom ambijentu, čini se da situacija postaje samo gora za medijske profesionalce u tom entitetu, ali i u cijeloj državi.

“Posebno su ‘na meti’ oni koji se bave istraživačkim novinarstvom i otkrivaju brojne koruptivne afere vlasti, zbog čega su svakodnevno izloženi pritiscima, uvredama i govoru mržnje na društvenim mrežama i portalima, te besprizornim pokušajima kompromitacije njihovog ličnog i profesionalnog integriteta”, ističe se.

U najnovijem izvještaju organizacije Human Rights Watch istaknuto kako „javni dužnosnici u BiH potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare“, a Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje BH novinara pokazalo da je u posljednje tri godine više od 40 posto medijskih radnika bilo izloženo prijetnjama i zastrašivanju, uglavnom od strane političara i javnih dužnosnika.

Od predstavnika vlasti u BiH na svim nivoima i lidera političkih partija očekuju da ovakve pojave javno i konkretno osude i sankcionišu svoje članove koji se prema novinarima ponašaju poput Marinka Umičevića, te na taj način pokažu da njihova podrška slobodnim medijima u demokratskom društvu nije samo na nivou ispraznih fraza.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap