Početna  /  Osam novozaraženih korona virusom u istočnoj Hercegovini
gacko nevesinje Republika Srpska Trebinje

Osam novozaraženih korona virusom u istočnoj Hercegovini

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 281 laboratorijskog uzorka, a virus korona potvrđen je kod još 16 osoba u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Pet osoba je iz Gacka, tri iz Oštre Luke, po dvije osobe su iz Banjaluke, Gradiške i Trebinja i po jedna iz Nevesinja i Pala.

Riječ je o šest osoba muškog i deset ženskog pola.

Među potvrđenima je šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe i dvije starije životne dobi.

Јedan muškarac je mlađe životne dobi, četvorica su srednje i jedan starije životne dobi.

Kod većine osoba je utvrđeno da se radi o bliskom ili porodičnom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili se radi o sekundarnom kontaktu.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona je jedna korisnica doma za starija lica u Banjaluci u privatnom vlasništvu, gdje je kod jedne radnice, ranije, (u okviru epidemiološkog nadzora testiranja lica koja senalaze u riziku zbog posla koji obavljaju) potvrđen test na virus korona. Iz ovog doma za starija lica testirano je i još 25 korisnika koji su negativni na virus korona. Do sada su testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi.

Među pozitivnim osobama na virus korona je i jedna medicinska sestra iz Bolnice u Gradišci. Biće preduzete sve epidemiološke mjere i dalja testiranja kontakata.

Testirano je i još 29 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, dva zdravstvena radnika i 18 radnika koji rade u marketima. Testirano je i 37 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni.

Trenutno, virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 580 osoba, 19 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno od KOVID-19.

U Republici Srpskoj do sada je su na novi virus korona izvršeno je ukupno 8.604 testiranja, odnosno testirano je 8.350 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju KOVID 19 hospitalizovano je 38 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolacijideset pacijenata.

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je jedan pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa KOVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru tri pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolacijuu kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome KOVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 73 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 26, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutnosu3.873osoba, a nadzor je završen kod 20.647 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 99 osoba, 86 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 20 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Izvor: RTRS

8 Shares
8 Shares
Copy link