Početna  /  Optužnica protiv 11 lica zbog krađe identiteta i organizovanog kriminala
Bosna i Hercegovina

Optužnica protiv 11 lica zbog krađe identiteta i organizovanog kriminala

BANJALUKA, SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv 11 osoba zbog krađe identiteta i organizovanog kriminala u okviru akcije “Papirus”, dok je MUP RS u istom periodu otkrio tri slučaja u vezi s ovim krivičnim djelom.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da optužene terete da su u periodu od 2013. do 3. oktobra 2016. godine izrađivali lažne isprave s ciljem da se one upotrijebe kao prave, te lažne isprave upotrijebili kao prave i nabavljali trećim osobama radi upotrebe.

U MUP-u RS su nam rekli da se prvi slučaj koji su razotkrili odnosi na otuđenje putne isprave sa jasnom namjerom da napusti teritoriju BiH, dok je u drugom slučaju lice kupilo robu koristeći tuđu ličnu kartu, s namjerom da sebi pribavi robu, a da račun bude ispostavljen osobi čija je lična karta.

Istakli su da se u trećem slučaju radilo o krivičnom djelu neovlašćeno korišćenje ličnih podataka.

“U ovom slučaju osumnjičeno lice je pristupilo podacima centralne evidencije, odakle je pribavilo podatke oštećenog lica te ih ustupilo na korišćenje trećem licu”, istakli su u MUP-u RS.

S druge strane, u Federalnoj upravi policije kazali su da su policijski službenici ove uprave tokom 2017. godine postupali u skladu sa zaprimljenim prijavama.

“Podaci građana i pravnih lica korišteni su za vršenje krivičnih djela prevare, od kojih izdvajamo takozvane BEC (Bussines E-mail compromise) prevare”, istakli su u ovoj upravi.

Prema njihovim riječima, prevaranti presreću e-mail komunikaciju građana i poslovnih subjekata iz BiH sa njihovim poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom mijenjaju izvorne fakture za plaćanje, te na taj način žrtva izvrši uplatu novčanih sredstava na bankovne račune u inostranstvu, koje je otvorio prevarant.

Iako su krađa i zloupotreba identiteta putem jedinstvenog matičnog broja (JMBG), kako kažu stručnjaci, učestali, građani i dalje svoje matične brojeve ostavljaju gdje i kome stignu, a o svojim ličnim dokumentima slabo vode računa. Osim ovog načina, sve su učestalije i prevare putem interneta.

“Matični broj često ostavim i radnicama u kladionici kad posumnjaju da sam maloljetan”, kazao je dvadesetdvogodišnji Marko D. iz Banjaluke.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH kazali su da JMBG otkriva mnogo podataka, te ga je zbog toga moguće zloupotrijebiti na razne načine.

Prema njihovim riječima, uz korišćenje matičnog broja građani mogu pristupiti bazama podataka, javnih i državnih tijela, tako da se poznavanjem tuđeg matičnog broja može zloupotrijebiti takav pristup informacijama.

“Krađom JMBG-a može doći do zloupotrebe prava određenih osoba, kao i izvršenja kaznenih djela putem krađe identiteta druge osobe”, upozorili su u Agenciji.

Građani su, navode, često postajali žrtve prevara tako što ih neko lice kontaktira putem mejla i traži da dostave podatke, kako bi im bio uplaćen određeni iznos novca ili dodijeljene eventualne nagrade, te su apelovali na njih da vode računa u takvim situacijama jer na taj način prevaranti mogu podizati novac sa njihovih računa ili kupovati putem njihovih debitnih ili kreditnih kartica.

U Agenciji poručuju građanima da budu oprezni te da paze kome daju lična dokumenta i kopije dokumenata jer, kako kažu, ni traženje kopije lične karte nije uvijek zakonito, isto kao ni JMBG-a.

0 Shares
0 Shares
Copy link