Početna  /  Olakšanje za roditelje: Osnovna škola “Sveti Sava” u Bileći uvodi produženi boravak
bileća Hercegovina

Olakšanje za roditelje: Osnovna škola “Sveti Sava” u Bileći uvodi produženi boravak

BILEĆA – Osnovna škola „Sveti Sava“ u Bileći po prvi put dobija novu aktivnost u vidu produženog boravka, u kome će učenici moći da provedu slobodno vrijeme dok čekaju roditelje, a ovim programom su obuhvaćeni učenici prvog i drugog razreda.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Direktor ove škole, Miodrag Parežanin, za „Moju Hercegovinu“ ističe da je to dobra i korisna stvar koja će umnogome olakšati roditeljima da usklade svoje radno vrijeme sa školskim obavezama svoje djece.

„U toku produženog boravka moguće je organizovati i obrok. Sa djecom rade voditelji produženog boravka, nastavnici razredne nastave i pedagozi“, kaže Parežanin.

Naglašava da je ova ideja potpomognuta od strane lokalne zajednice, koja je donirala neophodni namještaj.

„Opremljen je prostor. U pitanju je adekvatan namještaj za uzrast djece. Lokalna zajednica je pomogla u vidu nabavke tog namještaja iz nekadašnjeg Centra za rani rast i razvoj“, kaže Parežanin.

Za dalje planove direktor ove ustanove ističe da oni zavise od razvoja situacije i primjenljivosti navedenog projekta.

„O narednoj godini možemo razmišljati ako bude više zainteresovanosti od strane roditelja kako bismo uključili više grupa. Sad imaju dvije grupe“, navodi Parežanin.

Prostor „produženog boravka“ je opremljen i multimedijalnim sredstvima video rekorderom, televizorom, računarima. A kada se govori o kapacitetima, Miodrag Parežanin navodi da prostor može primiti tridesetak učenika.

„Ta grupa po propisima broji oko tridesetak djece, ali kod nas su raspoređeni u dvije grupe po dvadesetak djece“, navodi direktor Parežanin.

Takođe, Osnovna škola „Sveti Sava“ je učesnik projekta „Energatska efikasnost škola u BiH“. To znači da je u planu i obnova škole u vrijednosti od 700. 000 maraka, a sredstva će biti obezbijeđena iz kredita Svjetske banke koji Vlada Republike Srpske realizuje u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Miloš Bajović

0 Shares
0 Shares
Copy link