Početna  /  Održana konferencija za medije Policijske uprave Trebinje – Bezbjednosno stanje na visokom nivou
Hercegovina

Održana konferencija za medije Policijske uprave Trebinje – Bezbjednosno stanje na visokom nivou

Danas u 11 časova, u sali za sastanke u Upravi, održana je konferencija za medije Policijske uprava Trebinje. Medijima su se obratili načelnik Policijske uprave Trebinje, Žarko Laketa, naelnik Sektora policije, Siniša Laketa i načelnik Sektora kriminalističke policije, Bojan Dabić. Tema konferencije bio je izvještaj o radu Policijske uprave Trebinje za april 2018. godine sa uporednim pokazateljima iz 2017. godine.

Na konferenciji je, kroz izvještaje, predočeno bezbjednosno stanje te je komparacijom utvrđeno da je, u odnosu na prošlu godinu, smanjen je broj prekršaja i krivičnih djela.

Navedeno je da su u aprilu mjesecu evidentirana 24 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 11,1%, te 39 prekršaja, što je za 13 prekršaja više u odnosu na uporedni period. Za razliku od prošle trećine godine, u ovom periodu nije evidentirano nijedno maloljetno lice, izvršilac prekršaja.

Što se tiče saobraćaja, u prethodnom mjesecu evidentirane su 33 saobraćajne nezgode, jedna saobraćajna nezgoda je imala fataln ishod po jedno lice, a zabilježene su i dvije nezgode sa težim tjelesnim povredama po dva lica, a 6 lica je zadobilo lakše tjelesne povrede. Zbog počinjenih krivičnih djela u saobraćaju, Okružnom tužilaštvu podnesena su tri izvještaja protiv tri lica. Zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, prijavljena su ukupno 1082 lica, što je manje za 2,8%. U posmatranom periodu, iz saobraćaja je isključeno 76 vozača (što je 23,2% manje), te 18 vozila (45,5% manje u odnosu na uporedni period).

U mjesecu koji je za nama, evidentirana su 32 krivična djela, od čega je poznatih počinioca 23, u odnosu na nepoznate počinioce, kojih je bilo 12. Iz tekućeg perioda rasvjetljeno je 7 krivičnih djela. U aprilu je evidentirano i 8 slučajeva zloupotrebe opojnih droga.

prošlog mjeseca, na teritoriji koja pokriva PU Trebinje oduzeto je 114.480 kutija raznih vrsta cigareta i nešto manje od 50 kilogerama suvog rezanog duvana. Procijenjena tržišna vrijednost zaplijenjene robe iznosi 282.000 konvertibilnih maraka.

Što se tiče očekivanog priliva migranata, iz Policijske uprave Trebinje tvrde da su spremni, te da će, u slučaju potrebe, redove pojačati pripadnicima Policije zaposlenimu ostalim stanicama Istočne Hercegovine. Rečeno je da je dolazak migranata na područje PU Trebinje u porastu, o čemu svjedoče brojke koje kažu da je u toku prošle godine evidentirano 100 migranata, a u prvoj trećini 2018. godine več je evidentirano 132 migranta, od čega 41 u aprilu. Migranti najčešće ulaze na teritoriu Bileće i Berkovića, a najveći broj njih je iz Sirije, a evidentirani su i migranti iz Pakistana, Iraka, Kosova i Albanije.

Žarko Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, apostrofirao je, na kraju svog obraćanja, da je bezbjednosna situacija na području za koje je nadležna PU Trebinje, na visoko zadovoljavajućem nivou.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
0 Shares
Copy link