Početna  /  Odobren novac za 205 asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Odobren novac za 205 asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u ovoj školskoj godini dalo je saglasnost za angažovanje i finansiranje 205 asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju, od kojih je 14 asistenata za djecu sa Daunovim sindromom.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Srni je rečeno da je planirano da za ove potrebe bude izdvojeno 850.000 KM, a da manji broj asistenata za učenike finansiraju opštine.

“S namjerom da omogući kvalitetnije i pristupačnije obrazovanje i vaspitanje učenicima sa smetnjama u razvoju, Ministarstvo finansira lica za tehničku podršku učenicima – asistente, prioritetno za učenike sa autizmom/kombinovanim smetnjama sa elementima autizma i učenike sa tjelesnim oštećenjem koji pohađaju nastavu u redovnim školama, te učenike sa višestrukim smetnjama”, podsjećaju iz Ministarstva.

Vaspitanje i obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju sprovodi se u redovnim školama, kao i u osnovnim školama za djecu sa smetnjama u razvoju.

“U školskoj 2017/2018. godini u osnovnim školama registrovano je 1.470 učenika koji imaju nalaz i mišljenje prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Imamo i učenike kod kojih su uočene smetnje u razvoju, a koji nemaju nalaz i mišljenje prvostepene stručne komisije”, preciziraju iz Ministarstva.

U Republici Srpskoj postoje i četiri centra za obrazovanje i vaspitanje djece sa poteškoćama u razvoju u koje se, na osnovu rješenja o vrsti i stepenu ometenosti, upućuju uglavnom djeca sa težim i teškim smetnjama u razvoju.

“NJima je, osim stručne vaspitno-obrazovne službe kojom ovi centri raspolažu, potrebna i svakodnevna njega i rehabilitacija koja im tamo može biti pružena”, napominju iz Ministarstva.

Upisno područje ovih centara je cijela Republika Srpska, a u njima su omogućeni smještaj i ishrana učenika koji dolaze iz drugih gradova.

Iz Ministarstva podsjećaju da je riječ o centrima “Sunce” iz Prijedora, “Zaštiti me” iz Banjaluke, Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” iz Dervente.

0 Shares
0 Shares
Copy link