Početna  /  Odložena SO Bileća: Skupštinska većina pred pucanjem?
Hercegovina Vijesti

Odložena SO Bileća: Skupštinska većina pred pucanjem?

BILEĆA – Današnje zasijedanje bilećke Skupštine odloženo je zbog neizglasavanja predloženog dnevnog reda. Odsutna su bila tri odbornika iz aktuelne skupštinske većine koja je, sve su prilike, pred pucanjem iako je tek formirana.

Bilećka skupština (FOTO: Arhiv/Moja Hercegovina)
Bilećka skupština (FOTO: Arhiv/Moja Hercegovina)

Dnevnim redom bio je planiran izbor potpredsjednika Skupštine, zamjenika načelnika, načelnika odjeljenja i ostalih funkcija, a u uvodnoj diskusiji mogle su se čuti optužbe unutar aktuelne većine i mogući razlozi odsustva pomenutih odbornika. Koalicija predvođena SNSD-om nije učestvovala u diskusiji i mirno je posmatrala razvoj događaja i nesređene odnose unutar trenutne skupštinske većine.

Diskusiju je otvorio radikal Dražen Dunđer koji je uputio prijedlog da se u dnevni red uvrsti imenovanje direktora Doma zdravlja što prilikom glasanja nije podržano. Takođe, on je uputio optužbe na račun SDS-a rekavši da su oni odgovorni za odsustvo Rogana i Aleksića što je onemogućilo izglasavanje dnevnog reda i izbor potpredsjednika skupštine i ostalih opštinskih funkcionera.

“Razlog zbog čega je propalo zasijedanje današnje skupštine je informacija da je juče u popodnevnim časovima neko iz SNSD-a zvao predsjednika skupštine Gligora Samardžića, gdje su se dogovorili da ishod sjednice bude ovakav. Danas smo mogli imati deset ruku za glasanje, ali ovo je sve tal SDS-a i SNSD-a”, rekao je Dunđer.

Dražen Dunđer
Dražen Dunđer

Dunđerove navode Smardžić je demantovao i dodao da je bilećki Savez za promjene jedinstven i da će jedinstveno postupati te da su svi odbornici iz Saveza za promjene prisustvovali zasijedanju.

“Kao predsjednik Skupštine imam potpunu podršku Saveza za promjene. Srpska demokratska stranka želi dogovor i ona radi u interesu građana. Ovo su roviti odnosi iz razloga što građane predstavljaju pojedinci koji teže ličnim interesima i to se odrazilo i na ovu skupštinsku većinu. Ali to je izbor građana Bileće i poruka da ako ubuduće ova skupštinska većina ne bude potrajala, da na sljedećim izborima malo mudrije donesu odluke kada se govori o izboru osoba koji predstavljaju njihove interese u Skupštini” , istakao je Samardžić.

On je izrazio nadu da će se skupštinska većina održati na okupu, te da neće doći do raspuštanja Skupštine, uprkos teškim i, kako kaže, rovitim odnosima među odbornicima.

Gligor Samardžić
Gligor Samardžić

Načelnik Aleksić: Jedini spas za Bileću bila bi koalicija SNSD-a i SDS-a

Načelnik Miljan Aleksić ističe da posjeduje skupšinsku većinu od 11 odbornika, te da poslije praznika slijedi promjena vlasti.

“Većina koja je vještački napravjena zakazala je današnju skupštinu koja se završila na ovaj način. Ja sam već danas imao većinu od 11 odbornika, ali nisam htio da je izglasamo, jer su božićni dani, pa dok praznici prođu imaćemo kao i ostale opštine sigurnu skupštinsku većinu”, najavio je Aleksić.

On je dodao da je on bio jedina osoba koja je u posljednjih pet-šest godina govorila da je koalicija SNSD-a i SDS-a jedini spas za Bileću zbog stabilnosti većine, ali da za takvu opciju ne postoji razumijevanje. To je potvrdio i prvi čovjek bilećkog SDS-a Gligor Samardžić rekavši da je takva koalicija neprirodna i nemoguća.

Načelnik je još istakao da će većina koju budu formirali raditi na rješavanju problema i da to neće biti veliki posao ako se bude radilo kako treba.

“Treba samo sjesti i izbiti nečije bubice iz glave. Da se pametno razmisli i da ne može svako dobiti funkciju, jer nju treba zaraditi ponašanjem i time šta je uradio za stranku”, zaključio je Aleksić.

Miljan Aleksić
Miljan Aleksić

Građani Bileće taoci nerješavanja pitanja budžeta Opštine

U uvodnoj diskusiji bilo je riječi o opštinskom budžetu koji još nije donesen, pa je tako odbornik DNS-a Slavko Dangubič kritikovao što u dnevni red nije uvršteno ovo pitanje, i kazao da se vidjelo da je danas mnogo važnija podjela funkcija od ovog gorućeg problema.

“Ako se ne usvoji budžet u toku kalendarske godine obavezno se donosi odluka o privremnom finansiranju. Prosto rečeno, građani Bileće su ‘na leru’, kada se govori o budžetskim korisnicima. Morala se donijeti odluka o privremenom finansiranju do kraja marta ili juna. Po novom zakonu, ukoliko se do kraja juna ne usvoji budžet onda slijedi raspuštanje Skupštine. Čini mi se da smo mi jedna neozbiljna družina za ozbiljan rad u ovoj opštini” , rekao je Dangubić.

Stručna opštinska služba zadužena za pitanje budžeta objasnila je da ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta do kraja kalendarske godine, privremeno finansiranje nastupa po automatizmu, te da nije neophodno tu odluku donijeti u Skupštini.

“U zakonu o budžetskom sistemu piše da se odluka o privremenom finasiranju donosi do 31. 12. prethodne godine za period od šest mjeseci. Ukoliko se to ne učini, privremeno finansiranje automatski počinje i traje tri mjeseca na osnovu člana 38. i stava 3. Zakona o budžetskom sistemu” , rečeno je iz stručne službe.

Međutim, bilećkom parlamentu ne prijeti raspuštanje samo zbog nedonošenja budžeta, već i zbog kontinuiranog nerada u periodu od pet i po mjeseci. Naime, po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) dužna je da raspusti one skupštine koje nisu radile u kontinuitetu tri mjeseca ili više. “Moja Hercegovina” poslala je upit u NSRS da li će bilećka Skupština snositi posljedice za svoj nerad, ali nam odgovor ni poslije nekoliko dana nije stigao.

Agonija u Skupštini opštine se nastavlja, dalji slijed događaja je neizvjestan, ali je sasvim izvjesno da su građani još uvijek taoci svojih predstavnika koje su birali, te da će nastaviti da ispaštaju zbog njihove neozbiljnosti i nerada.

Miloš Bajović

21 Shares
21 Shares
Copy link