Početna  /  Odbrani Radovana Karadžića odobreno 850.000 KM za ulaganje žalbe
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Odbrani Radovana Karadžića odobreno 850.000 KM za ulaganje žalbe

Kancelarija registara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odobrila je više od 850 hiljada KM odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka i ulaganje žalbe.

Foto: Michael Kooren/Reuters
Foto: Michael Kooren/Reuters

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako je odbrana zatražila iznos veći od predviđenog prema pravilniku Haškog tribunala, te da je dobila više od 850.000 KM.

Istakao je da se na tu odluku odbrana nije žalila.

Ovaj iznos je za drugu fazu, koja bi prema procijeni odbrane trebala trajati ukupno devet mjeseci.

Kao razlog za povećanje iznosa predviđenog za ulaganje žalbe, Robinson je naveo izuzetnu složenost ovog predmeta.

Presuda protiv Karadžića je okarakterisana ne samo kao najduža za pojedinačni slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, nego ikada izdata pred tim ili bilo kojim drugim međunarodnim tribunalom.

Robinson je dodao da bi ovaj iznos omogućio odbrani da uposli dva pravna savjetnika, advokata, vojnog vještaka u vezi sa granatiranjem Sarajeva, te za isplatu pripavnika koje upošljava Haški tribunal.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je odbrani već odobrio 230.000 KM.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi više od 55.000 KM

0 Shares
0 Shares
Copy link