Početna  /  Odbrana zatražila odlaganje presude Ratku Mladiću
Republika Srpska

Odbrana zatražila odlaganje presude Ratku Mladiću

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas da Haški tribunal otkaže izricanje prvostepene presude, zakazano za 22. novembar, sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Branioci su zatražili da Mladića pregledaju ljekari iz Srbije- neurolog i kardiolog – u sedmici koja počinje 13. novembra, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

“Medicinski nalazi pokazuju ozbiljnu opasnost oboljenja koja bi onemogućila Mladićevu sposobnost da učestvuje u postupku, odnosno da učešće u postupku dalje narušava njegovo zdravlje, do te mjere da se rizikuje i smrt”, stoji u obrazloženju.

Odbrana ponavlja da Tribunalov sekretarijat i pritvorska jedinica “odbijaju da sarađuju” te da im dostave svu medicinsku dokumentaciju.

Sekretarijat Tribunala saopštio je prošlog mjeseca da je, nasuprot tvrdnjama Odbrane, optuženom dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Mladićevi advokati su naveli da je ovo “neistina”.

Odbrana je nedavno tražila da Mladić bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Hagu liječen na neadekvatan način. Sudsko vijeće je taj zahtjev odbilo, zaključujući da je Mladić u Haagu liječen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uvjerenje sudija da nije sigurno da bi se Mladić vratio s privremene slobode, uprkos garancijama ruskih vlasti, budući da je do hapšenja 16 godina bio u bjekstvu.

Branioci su nagovijestili da će zatražiti da Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju, budući su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za privremeno oslobađanje.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011. godine, preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu “Bronovo” na ispitivanja i lakše intervencije. U junu 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Po Odbrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Suđenje je počelo 2012. godine, a presuda je zakazana za 22. novembar ove godine.

AUTOR: BIRN

0 Shares
0 Shares
Copy link