Početna  /  Od putarine prikupljeno 64,5 miliona KM, ne mogu se trošiti
Bosna i Hercegovina

Od putarine prikupljeno 64,5 miliona KM, ne mogu se trošiti

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Novac ilustracije

”Prikupljena sredstva biće raspoređena kada Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu”, napominju iz UIO BiH.

Od 1.februara ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM (11 miliona KM putarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 miliona KM putarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litru).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH.

”Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa”, napominju iz UIO.

Spomenuta sredstva UIO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UIO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti.

0 Shares
0 Shares
Copy link