Početna  /  NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, opozicija nije prisustvovala glasanju, SAD najavljuje sankcije
Izdvajamo Republika Srpska

NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, opozicija nije prisustvovala glasanju, SAD najavljuje sankcije

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela. Sjedinjene Države spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji urušavaju ili omogućavaju urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ove akte podržala su 43 poslanika, dok su dva bila protiv, poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Zaključke su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, Demosa, SP-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslanička grupa NDP-a.

Zakonskim odredbama je propisano da je osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske neophodno radi zaštite i promocije zdravlja obezbjeđivanjem kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini i uspostavljanja funkcionalnog, koordinisanog i jedinstvenog regulacionog sistema lijekova i medicinskih sredstava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke vladajuće većine u kojima se navodi da je, na osnovu izvršene analize kiseonika koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u Srpskoj koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom.

“Ovim se potvrđuje da su pacijenti u Republici Srpskoj liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici”, ističe se u zaključcima.

Zaključci se odnose na stanje u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Zaključuje se da institucije u BiH, prevashodno Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba da u fokus rada stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema nastalih u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje da se ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Srbiju, na način kako je to propisano zaključkom Vlade ove zemlje od 10. jula 2020. godine, kaže se u saopštenju NSRS.

Na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se raspravljalo o jednoj tački, a to je situacija sa kiseonikom, bilo je burno. Poslanici opozicije naveli su da se radi o pokušaju prikrivanja kriminala i korupcije. Poslanik Nebojša Vukanović nije prisustvovao današnjoj Sjednici zbog mirovanja koje mu je preporučeno nakon manjeg zahvata u lokalnoj anesteziji. Više poslanika skupštinske većine nije prisustvovalo današnjem zasjedanju, a Goran Selak je iznio informaciju da, izuzev dr Vlada Đajića, niko od ljekara – poslanika SNSD-a, nije prisustvovao Sjednici.

Sjedinjene Države spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji urušavaju ili omogućavaju urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji urušavaju ili omogućavaju urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti.”

Ovo se navodi u pisanoj izjavi iz Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Skupština Republike Srpske u srijedu, 20. oktobra usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ističe se i kako “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”.

“Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, ističe se u odgovoru za RSE.

Dodaje se kako “pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”.

“Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, ističe se u saopštenju i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Izvor: BNTV

0 Shares
0 Shares
Copy link