Početna  /  Novi protest na Ozrenu – Više stotina mještana poručilo predstavnicima kompanije ”Lykos Balkan metals”: Marš sa Ozrena! (VIDEO)
Izdvajamo Republika Srpska

Novi protest na Ozrenu – Više stotina mještana poručilo predstavnicima kompanije ”Lykos Balkan metals”: Marš sa Ozrena! (VIDEO)

Foto: FB Marko Tomić
Velik broj Ozrenaca, njih nekoliko stotina, okupio sa danas na platou ispred hotela Terme Ozren gdje je u organizaciji kompanije Lykos Balkan održana javna tribina o investicijama te kompanije i daljim planovima u vezi sa najavljenim geološkim istraživanjima tla i vode na ovoj planini. Javna tribina nije prošla kako su očekivali predstavnici investitora. Više stotina Ozrenaca izviždalo je predstavnike kompanije ”Lykos Balkan metals”, a planiranom izvođaču radova, bijeljinskoj firmi ”Medeni brijeg’ poručili su: Hej hej Medena, marš sa Ozrena!

Mještani opštine Petrovo na planini Ozren, u blizini Doboja, odlučno su reagovali još nakon prve vijesti o iskopavanju nikla, kobalta i litijuma. Tada su poručili da će se ovoj zamisli suprotstaviti i svojim tijelima. Radovan Višković, premijer Republike Srpske je nemušto govorio da jeste za geološka istraživanja, ali ne za eksploataciju koja bi na bilo koji način ugrozila mještane i samu prirodu. Ozrenci su u nekoliko navrata protestovali protiv ovih radova, a tako je bilo i danas, kada su svoje nezadovoljstvo izrazili pred samim insvestitorom, kompanijom ”Lykos Balkan metals” koja je danas organizovala sastanak sa mještanima, sa sve šatorom, pićem i mezom. Da sve nije proteklo kao što je planirano, svjedoči video zapis koji je na FB postavio Miroslav Borojević.

Na ruku očuvanju Ozrena ne ide ni nedavno pripremljeni Nacrt zakona o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj.

Ono što je ključno a što se mijenja u odnosu na aktuelni zakon jeste to da se u članu 9 mijenja stavka kojom se zabranjuje geološko ispitivanje tla u naseljenom području. Nacrtom novog zakona predviđeno je da će takva ispitivanja biti moguća u naseljenim područjima ali najmanje 100 metara od najbližih kuća.

Ozrenci, okupljeni u grupi za spas Ozrena, uputili su primjedbe na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima koji je pripremila Vlada Republike Srpske.

Foto: FB Marko Tomić

“Mi smo svjesni da geološka istraživanja sama po sebi ne nanose veću štetu ljudima i životnoj sredini ali smo isto svjesni da niko ne ulaže ogromna sredstva u istraživanja ako ne planira eksploataciju nađenih ruda/minerala. Sadašnji zakon ne dozvoljava istraživanje u naseljenim mjestima dok se izmjenama ovog zakona omogućava investitorima da rade istraživanja na udaljenosti od 100 metara od kuća i drugih kulturnih i društvenih objekata. Izmjenama zakona se daju odriješene ruke investitorima dok narod niko ništa ne pita”, piše u primjedbama koje su mještani Ozrena uputili resornom ministarstvu.

Oni, dalje, navode da je daljina od 100 metara, koliko je predloženo izmjenama zakona, apsurdna jer je to neznatna udaljenost od nečije kuće. Oni tvrde i da je novim zakonom u potpunosti iz odlučivanja isključena lokalna zajednica. Tvrde i da novi zakon u potpunosti uklanja zaštitu životne sredine.

Primjedbe i komentare na predložene izmjene uputili su i iz Centra za životnu sredinu. Nacrt zakona, zanimljivo, na stranicu Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske postavljen je 16. februara a zainteresovanoj javnosti ostavljen je rok za primjedbe i komentare do 25. februara.

Ozrenci su najavili da će, ukoliko predloženi zakon dođe pred poslanike, doći ispred Narodne skupštine Republike Srpske kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Komentarišući današnji protest i reakciju mještana, Miroslav Borojević Beli je napisao da je današnji sastanak sa mještanima imao za cilj da se iskopavanje i eksploatacija predstavi kao dobrobit, a ne propast, što je, kako on navodi, prepoznato od strane mještana koji su se odlučno suprotstavili ovom projektu.

”Danas je firma “Medeni brijeg” (Rio Tinto) na Ozrenu organizovala (promotivni) sastanak sa mještanima. Trebalo bi ubijediti narod koliko je njihovo zlo, iskopavanje i trovanje, ustvari ljubav i briga, a nikako propast cijele nacije zarad profita nekolicine lopova. Zbog toga su razepeli šator, donijeli ića, pića i prasića. A sve u nadi da su Ozrenci gladni i željni istog. Međutim, mnogo su pogriješili u procjeni. Naletili su na Čovjeka. Njihov “brijeg” je udario na lavovsku, ljudsku Planinu.” – naveo je Borojević u svojoj objavi na FB.

Da li će mještani opštine Petrovo dobiti podršku i iz ostalih krajeva i to ne samo dobojske već i iz cijele Republike Srpske, to svakako neće uticati na njihovu borbu u koju su ušli i iz koje se ne planiraju povući, ali uključivanje ostalih sredina je neophodno zbog jačanja svijesti i jasnog davanja do znanja da planovi poput onih u režiji ”Lykos Balkan metals” i ‘Medenog brijega”, a koji se dovode u vezu sa australijskom kompanijom ”Rio tinto” neće i ne smiju biti ostvareni.

Gerila / Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap