Početna  /  Novi bilećki odbornici – ko je u potencijalnom sukobu interesa?
Hercegovina

Novi bilećki odbornici – ko je u potencijalnom sukobu interesa?

BILEĆA – Dražen Dunđer, predsjednik OO Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj u Bileći, tvrdi da se četiri odbornika koji su osvojili  mandate u Skupštini opštine Bileća na proteklim lokalnim izborima nalaze u sukobu interesa. Zakon, pak, kaže da je ova brojka drukčija.

Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)
Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema Dunđerovim tvrdnjama, radi se o odbornicima SNSD-a, NDP-a, SDS-a i Ujedinjene Srpske.

„Radi se o radnicima Opštine Bileća: Saši Radanu, Miodragu Uljareviću, Blažu Vujoviću i Branki Radmilović. Mi za Radana i Uljarevića znamo sto posto da su u sukobu interesa, a za ostalo dvoje još čekamo da izađe Službeni glasnik Republike Srpske, da vidimo da li su i oni”, kaže Dunđer za “Moju Hercegovinu”.

Dunđer smatra da bi Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske trebala da se izjasni po ovom pitanju.

„To je klasični sukob interesa. Imam saznanje da prva dva odbornika koje sam naveo propituju mnoge, jer ne znaju šta da rade. Žao im mandata, ali i posla, i preporučujem im da se odreknu jednog od to dvoje“, navodi Dunđer.

Na pitanje šta bi uradio da se on lično ili neko od njegovih odbornika nađe u poziciji sukoba interesa, Dunđer kaže da bi postupio upravo onako kako je predložio prethodnicima.

U potencijalnom sukobu interesa samo jedan odbornik

U odnosu na Dunđerove tvrdnje, Izborni zakon BiH kaže drukčije – u potencijalnom sukobu interesa u novom sazivu bilećke Skupštine trenutno je samo jedan odbornik. Kako nam je potvrđeno u Opštini Bileća, riječ je o Saši Radanu koji je mandat uzeo ispred stranke Ujedinjena Srpska, a koji trenutno ima status službenika u opštinskoj administraciji, što ga direktno dovodi u potencijalni sukob interesa.

No, Radan nije želio da se po ovom pitanju zvanično oglasi za naš magazin, pa ostaje neizvjesno da li će prihvatiti dobijeni mandat.

Uljarević: Dunđer nije kompetentan da govori o ovoj temi

Budući odbornik SDS-a u bilećkoj Skupštini Miodrag Uljarević u opštinskoj administraciji zaposlen je kao vozač, dakle, kao tehničko osoblje, što ga, po zakonu, lišava potencijalne mogućnosti da bude u sukobu interesa. On za “Moju Hercegovinu” ističe da Dunđer uopšte nije kompetentan da govori o ovoj temi, te dodaje da postoje nadležne službe koje se time bave.

“Smatram da nisam u sukobu interesa, jer u Opštini radim kao tehničko, a ne službeno lice. Ako želi pokrenuti postupak koji smatra da treba, neka to slobodno uradi”, rekao je Uljarević.

Miodrag Uljarević (FOTO: Moja Hercegovina)
Miodrag Uljarević (FOTO: Moja Hercegovina)

Blažo Vujović, koji je osvojio odbornički mandat kao član SNSD-a, zaposlen je u bilećkom Kulturno-sportskom centru. Odgovarajući na Dunđerove optužbe, Vujović ističe da on nije rukovodilac ove ustanove i da Kulturno sportski centar ne spada u sistem javnih ustanova, te da, samim tim, on nije u potencijalnom sukobu interesa.

“Dunđeru su uvjek puna usta Blaža Vujovića i onda govori o ovakvim stvarima pošto ne zna šta drugo da kaže. Suvišno je komentarisati njegove izjave, a pošto već govori o toj temi, nek pošalje zvaničan upit u našu ustanovu i dobiće traženi odgovor”, kaže Vujović za naš magazin.

Buduća odbornica NDP-a u bilećkoj Skupštini Branka Radmilović takođe je negirala da u njenom slučaju postoji potencijalni sukob interesa, jer je ona samo uposlenik, ali ne i rukovodilac Javne ustanove Centar za socijalni rad u Bileći.

Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Sertifikati za odborničke mandate biće dodijeljeni za šest dana, 8. novembra, što je rok do kog će Saša Radan morati da se izjasni da li će prihvatiti dobijeni mandat.

Miloš Bajović

0 Shares
0 Shares
Copy link