Početna  /  Novi američki ambasador u BiH Erik G. Nelson, uskoro dolazi u Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Novi američki ambasador u BiH Erik G. Nelson, uskoro dolazi u Sarajevo

Američki Senat potvrdio je imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Erika Džordža Nelsona, čime je on i zvanično postao novi diplomata koji će u narednom mandatu biti na čelu Ambasade SAD-a u Sarajevu i tako naslijediti Morin Kormak.On je prethodno, 28. novembra, jednoglasno potvrđen na sjednici Odbora za vanjsku politiku Senata SAD-a. Nelson je potvrđen u Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote).

Nakon potvrde imenovanja u Senatu Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u Stejt Dipertmentu nakon čega bi trebao doputovati u Sarajevo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik Stejt Dipartmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Trenutno obavlja funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora Izvršnog sekretarijata u sklopu Stejt Dipartmenta.

On je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. 

“Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jeste integracija u evroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i lično bogaćenje stavljaju ispred ključno potrebnih reformi”, istakao je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je rekao da će se rad Američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta, jer smatraju da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

8 Shares
8 Shares
Copy link