Početna  /  Novalić negira optužbe: Ako se dokaže ono što tvrdi Tužilaštvo presudiću sam sebi
Federacija BiH

Novalić negira optužbe: Ako se dokaže ono što tvrdi Tužilaštvo presudiću sam sebi

Nakon što su advokati iznijeli zbog čega se protive prijedlogu Tužilaštva BiH da osumnjičenima u aferi “Respiratori” bude određen jednomjesečni pritvor, u Sudu BiH kratko su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić i suspendovani direkotr FUCZ Fahrudin Solak.

– Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima, ovo o čemu govore iz Tužilaštva BiH je nemoguće, ovo je bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu. Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn rekao “ne može se dokazati događaj koji se nije desio”. Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek – kazao je Novalić, prenosi Klix.

Njegovi advokati istakli su da bi ovaj postupak bio pravedan i pravičan samo ukoliko bi se ispitale sve javne nabavke u vrijeme pandemije, a ne samo ova.

Solakovi advokati su predložili da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane, a on je poručio da će se prodržavati svih odluka Suda.

– Cijeli svoj radni vijek radim u skladu sa zakonom. Kad sam prije šest godina došao u FUCZ zatekao sam loše stanje, imali smo samo jednu lopatu, a danas smo itekako uspješni u svom poslovanju – rekao je Solak.

Izvor: Blic

2 Shares
2 Shares
Copy link