Početna  /  Njemački investitori kreću ka koncesiji za vjetropark na području Nevesinja
Hercegovina

Njemački investitori kreću ka koncesiji za vjetropark na području Nevesinja

NEVESINJE – Njemačka kompanija “VE Grebak” krenula je u realizaciju plana izgradnje vjetroparka “Grebak” na području opštine Nevesinje, a uskoro će biti pokrenuta procedura za dodjelu koncesije.

(FOTO: Ilustracija)

Vrijednost investicije procijenjena je na 65 miliona evra, a plan je da projekat bude realizovan u naredne dvije godine.

Predstavnici kompanije “VE Grebak” Erih Prajzler iz Njemačke i Admir Rahimić iz filijale ove njemačke kompanije u Mostaru predstavili su planove za ulaganje u izgradnju vjetroparka na području opštine Nevesinje ministru industrije, energetike i rudarstva RS Petru Đokiću i razgovarali o njihovoj operacionalizaciji. Sastanku su prisustvovali i predstavnici opštine Nevesinje.

,,Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će u cilju pokretanja postupka dodjele koncesije dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja”, rekao je Đokić.

On je izrazio spremnost da pruži podršku investitorima u ovaj i druge slične projekte.

,,RS je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka “Grebak” predstavlja razvojnu šansu za opštinu Nevesinje. Ta investicija je značajna i zbog izgradnje infrastrukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva”, rekao je Đokić i dodao da je istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana.

FOTO: Nezavisne

Predstavnici kompanije “VE Grebak” istakli su da u izgradnji vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo i da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u realizaciju projekta u Nevesinju.

Imamo podršku lokalne zajednice, jer bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u opštini Nevesinje. Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta”, rekao je izvršni direktor firme “VE Grebak” Miralem Čampara.

Na području opštine Nevesinje ranije je započet projekat izgradnje vjetroparka “Trusina”.

0 Shares
0 Shares
Copy link