Početna  /  Nižu se reakcije na nerede u Mostaru
Hercegovina Izdvajamo

Nižu se reakcije na nerede u Mostaru

Brojne reakcije pristigle su povodom sinoćnjih događaja i huliganskih nereda koji su uznemirili građane Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Reagovale su, mahom, političke stranke pozivajući nadležne da pronađu, uhapse i kazne počinioce nereda u kojima je povrijeđeno nekoliko osoba. Prema video-zapisima objavljenim na društvenim mrežama, primijećena je upotreba eksplozivnih sredstava, a letjele su i boce, te kamenice. Tokom sukoba prouzrokovana je šteta na imovini stanovništva.

Portal Hercegovina.info javio je da se sukob dogodio u 23.30 časova kada je veća grupa mladića koja pripada navijačkoj grupi Ultras sa Nove gradske magistrale ušla u naselje Donja Mahala i napala manju grupu mladića koja je sjedila ispred tamošnje osnovne škole. Takođe, incident je zabilježen na Lučkom mostu, te duž ulice Stari pazar.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić oglasio se danas saopštenjem za javnost u kojem je osudio nerede koji su se dogodili nešto prije ponoći u Mostaru, a u kojima je sudjelovalo više osoba, huligana.

“Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebno što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata’‘, istakao je Kordić.

Foto: Klix

Iz Gradskod odbora SDA Mostar pozvali su na brzu reakciju.

”Istražne organe i policiju pozivamo na trenutnu akciju sa ciljem pronalaženja učesnika nereda, ali i njihovih inspiratora”, naveli su iz SDA.

Iz SDA navode kako ovo nije prvi put da ista navijačka grupa bezobzirno upada u pažljivo birane dijelove Mostara sa ciljem izazivanja nereda, uništavanja imovine, ali i planskog i opasnog narušavanja ukupnih odnosa u gradu.

I Nezavisni blok najoštrije osuđuje vandalizam i terorisanje građana Mostara od strane huliganske skupine koja sebe naziva Ultrasi – Zrinjski, saopšteno je danas iz ove stranke. Kako je navedeno u saopštenju, pozivaju se vlasti i MUP HNK da pohapse i procesuiraju sve izgrednike, kao i gradske vlasti Mostara da sazovu vanrednu sjednicu posvećenu sigurnosti u ovom gradu.

Gradski odbor SBB-a Mostar najoštrije osuđuje huliganske napade, nerede i divljanja.

”Osim brutalnog ugrožavanja ljudskih života, huligani su tokom nereda oštetili i privatnu imovinu građana Mostara, što je nedopustivo. Stoga se kao zajednica, svi moramo ograditi od agresivnog ponašanja pojedinaca i zajedničkim snagama odbraniti od njih i njihovih krajnjih ciljeva”, saopšteno je iz SBB-a.

Tri osobe uhapšene

Povodom sinoćnjih nereda na ulicama Mostara oglasio se i Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Mostar.

”S obzirom na to da posljednji navijački neredi nisu i jedini u toku pandemije i policijskog sata krajnje je vrijeme da MUP HNK kaže građanima šta to ne radi kako treba, tj. kako je moguće da se više desetina navijača neometano kreću gradom duboko u policijskom satu kako bi došli do mjesta gdje su naumili napraviti nered i naprave ga? Da stvar bude gora, sve se desi nakon fudbalske utakmice kada bi predostrožnost, zbog opravdane pretpostavke da bi se nasilje moglo desiti, trebala biti veća”, istakao je on.

Podsjećamo, tri osobe su uhapšene zbog učešća u neredima noćas na području Mostara, potvrđeno je u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Hercegovačko-neretvanske županije.

Objavljen je i video dijela događaja koji je uznemirio javnost.

Izvor: N1

 

0 Shares
0 Shares
Copy link