Početna  /  Nisu ni sve NVO “izdajničke”: U odbrani Republike Srpske ili njene vlasti
Izdvajamo Republika Srpska

Nisu ni sve NVO “izdajničke”: U odbrani Republike Srpske ili njene vlasti

Foto: Srna
Nedavnim skupovima podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na međuentitetskim tačkama razgraničenja, čiji je formalni organizator bio Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH, podršku su dale brojne nevladine organizacije.

Otvorenu podršku mitinzima, između ostalog, dali su predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić, zatim Organizacija starješina VRS, koju predvodi Slobodan Župljanin, Udruženje „Žena žrtva rata“ na čelu sa Božicom Živković Rajilić, predsjednik skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Branimir Kojić…

Iako su navedene NVO i njihovi lideri tvrdili da se njihova podrška protestu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, koji je kasnije zabranjen, a zatim i skupovima pod nazivom „Granica postoji“ na međuentitetskoj granici, ne odnosi na Dodika lično, već instituciju predsjednika Srpske, iz opozicionih redova stigle su salve prozivki na račun tih organizacija i njihovih predstavnika.

Najglasniji i najkonkretniji, kao i obično, bio je lider Liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović, koji je javno pozvao BORS da sa čela smijeni Radana Ostojića, nazivajući ga „vjernim pijunom, potrčkom i marionetom u rukama Milorada Dodika“, kao i „plaćenikom“ koji je, prema njegovim riječima, prodao i iznevjerio borce.

Foto: Siniša Pašalić

Predsjednik BORS na Vukanovićeve tvrdnje reagovao je pozivajući lidera Liste „Za pravdu i red“ da objavi gdje je i od koga uzeo novac, te da će se, kako je poručio, „javno objesiti usred Banjaluke, ako je to tačno“.

Nebojša Vukanović za Srpskainfo kaže da ne treba biti previše mudar kako bi se „sabralo dva i dva“ i uvidjeti da su razna udruženja i NVO, koje bi prirodno, po samom nazivu, trebalo da budu odvojene od Vlade, na platnom spisku vlasti.

– Ne može, recimo, Organizacija starješina VRS, koju vodi Slobodan Župljanin i koji je savjetnik Željke Cvijanović, da bude bilo kakva nezavisna nevladina organizacija. Svi ti ljudi koji izlaze u javnost u režimskim medijima i predstavljaju se kao nekakav nevladin sektor su u stvari plaćenici režima. S druge strane, ti isti koje plaća režim optužuju opozicionare da su plaćenici, da rade za britansku ambasadu, iako nikad u životu tamo nisam bio – kaže Vukanović.

Tvrdi da NVO koje otvoreno podržavaju aktuelnu vlast pokušavaju da prikriju prihode i sinekure koje dobijaju od režima.

– One NVO koje plaća režim su „patriote“, a one koje ne plaćaju i koji ih kritikuju su „izdajnici“. To je mantra u koju bi, možda, prije deset godina neko i povjerovao, a sad je svima jasno o čemu se tu radi – navodi Vukanović.

S druge strane, inicijator nedavnih protesta na međuentitetskoj granici i predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović, odgovara da nije bilo čiji plaćenik, te da se on, kako kaže, jedino nalazi „na jaslama Republike Srpske“.

– Ovdje je u pitanju odbrana institucije predsjednika Srpske, zvao se on Dodik, Karadžić ili Poplašen. Ko god da je predsjednik koji je donio ukaz o proglašenju zakona, što mu je ustavna obaveza, i za to dobije krivičnu prijavu biću na njegovoj strani. Sad da krenu da hapse Vukanovića, biću prvi koji će otići u Trebinje da ga brani – poručuje Radanović.

IZDAJNICI SA KARGANOVIĆEVE LISTE

Za razliku od nevladinih organizacija koje javno podržavaju aktuelnu vlast i koje ta ista vlast naziva „patriotskim“, onom dijelu NVO, pojedinaca i aktivista koji su glasni kritičari aktuelnog stanja u Srpskoj i njene vlasti prišivaju se etikete „izdajnika“ i „plaćenika“.

Najdrastičniji primjer takvog odnosa vlasti prema onima koji je kritikuju je sastavljanje „crne liste“ neprijatelja Republike Srpske, koju je prije desetak godina u svojoj knjizi javno objavio kontroverzni Stefan Karganović, čovjek koji je iz budžeta Srpske dobio ogroman novac za razne „projekte“, a zatim zbog pronevjere dobijenih sredstava pobjegao u inostranstvo.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap