Početna  /  Nije Dodik jak koliko je opozicija slaba
Izdvajamo Teme i komentari

Nije Dodik jak koliko je opozicija slaba

Foto: M. Jakovljević

Ognjen Tadić je 2014. godine bio kandidat SDS-a za predsjednika Republike Srpske. On je ujedno bio opozicioni kandidat koji je u posljednjih petnaest godina imao najbolju priliku da sruši Milorada Dodika na predsjedničkim izborima, ali je tu bitku izgubio u posljednjim minutama utakmice i to najviše zahvaljujući samome sebi. Devet godina kasnije desilo se nezamislivo – Ognjen Tadić je postao Dodikov savjetnik, što je MojaHercegovina ekskluzivno objavila proteklog vikenda!

Lista „velikih“ opozicionara koji su direktno ili indirektno koalirali sa Dodikom ili se sakrili pod njegovo političko krilo beskonačna je. Iz SDS-a su u SNSD prešli Mićo Mićić, Obren Petrović, Boris Jerinić, a svojevrsni salto mortale napravio je i aktuelni predsjednik Nenad Stevandić, te Darko Banjac, Slavko Dunjić, Zlatko Maksimović, Đorđo Krčmar, Davor Šešić,  koji su takođe bili uticajni članovi najbrojnije opozicione stranke u Srpskoj. Da li je sa Tadićem zatvoren krug nevjerovatnog prelijetanja? I zašto nekadašnji najžešći opozicionari prelaze vremenom u SNSD ili u druge stranke vlasti?

„Većina preletača ide kod Dodika zato što se SNSD od ozbiljne političke partije pretvorio u azil za političke džukele koje se raznim kanalima uvuku pod Dodikove skute da bi dobile neku sinekuru ili posao za svoju firmu preko koje onda crpe pare iz budžeta. Prepoznaćete ih kada krene Dodikove pad, jer će najbrže prati ruke od njega“, kaže za MH novinar Darko Momić.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da „svi prelaze kod Dodika zato što je on vlast“. Samim tim, dodaje on, Dodik ima mogućnost i resurse da zadovolji njihove interese. A ti interesi mogu da budu različiti. Neko prelazi jer će dobiti zaposlenje u javnom preduzeću, ministarstvu ili lokalnoj samoupravi. Postoje i oni koji će dobiti određeni tender ili projekat, koji ne bi mogli da dobiju da nisu „u sistemu vlasti“.

„Mnogi bivši opozicionari prelaze jer su nestrpljivi da sjede u opoziciji i rade na terenu sa narodom kako bi sutra oni došli na vlast, što je nesumnjivo mnogo teži put, pa biraju prečicu da direktno dođu u vlast i pokušaju da sprovode svoju politiku. Jednostavno, različiti mogu da budu motivi, ali je svima zajedničko da u ovakvom sistemu, svoje interese mogu mnogo bolje i brže da zadovolje ukoliko su na vlasti nego što su to mogli dok su bili u opoziciji“, rekao je Antić.

U SNSD su proteklih godina prelazili i članovi PDP-a, ali i ostalih stranaka koje su na vlasti kao što su DNS, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija. Nedavno se u SNSD učlanio i aktuelni predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Ljubo Ninković, a vjerovatno najveća i najneočekivanija „transakcija“ bila je ona kada je SNSD-u prišao Dodikov, bar se tako činilo, najveći politički protivnik Dragan Čavić.

Foto: Agencije

„A gdje drugo da prelete opozicionari ako ne u SNSD? Ispod Dodikovih skuta je najsigurnije utočište, jer je to garancija uhljebljenja i sinekura koje plaćaju svi građani Srpske. Od svih dosadašnjih preleta, ovaj me najmanje iznenadio i mogu slobodno reći da je bio očekivan, jer sam siguran da građani nisu zaboravili onu prodaju izbora 2014. godine“, rekao je prvi čovjek „ReStarta“ Stefan Blagić.

Novinar Slobodan Popadić dodaje da ne možemo znati lične motive koji tjeraju opozicionare na prelazak u SNSD, ali, dodaje on, možemo da ih pretpostavimo poznajući karakter pridošlice. Dodik, smatra Popadić, jedini postoji u političkom životu Srpske.

„Sve oko sebe je spalio. Ko god hoće da se opasulji, može da ide samo kod njega. I koalicione partije su Dodikove, samo je stvar odluke da li želite da u primaću sobu uđete sa parkinga ili iz magacina. Ali, nikad ne treba isključiti mogućnost da su ljudi zaista shvatili da Dodiku treba pomoć pa su pohrlili da mu se nađu pri ruci. Naročito kada treba da se nađu na “crnim listama” zbog njegovih zakona koji se ne primjenjuju, kao što je Alen Šeranić platio cijenu zbog osnivanja Agencije za lijekove RS koja nikada nije osnovana“, ističe Popadić.

U konkretnom slučaju, smatra on, Dodik bi za male pare mogao da dobije savjete kako se pišu pisma partiji, kako se gube izbori, kako se mijenjaju stranke, kako se razbija čaša i kako se politički uništava sve čega se dotakne.

„A onda bi mogao da dobije svog sudiju u Ustavnom sudu BiH. Pravni savjeti mu ne trebaju, jer ima Milana Tegeltiju. Gratis, Kristijan Šmit je još jednom poražen od Srba, jer je Tadić izjavio da je između njega i Dodika izabrao onog zbog koga je poželio laku noć Republici Srpskoj“, rekao je Popadić.

Bivši predsjednik SDS-a i aktuelni šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže za MojuHercegovinu da je najveće prokletstvo po jednog političara kada ga stignu njegove riječi. A upravo se to, dodaje on, desilo Ognjenu Tadiću koji je prije devet godina izbornu pobjedu Milorada Dodika komentarisao riječima: „Laku noć, Republiko Srpska“.

„To je politički salto mortale. Takvi prelasci govore sve o karakternim osobinama pojedinaca koji praktično ne mogu da shvate koliko vrijede njihovi stavovi. Nažalost, takvih ima mnogo na političkoj sceni u Srpskoj. Dodik sa svojim režimlijama i vlada zahvaljujući takvima. Dodik nije toliko jak koliko su ovi drugi slabi“, kazao je Govedarica.

Ognjen Tadić imenovan za savjetnika Milorada Dodika

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap