Početna  /  Nevrijeme u Evropi: Temperature pale na minus 40, ima mrtvih
Svijet Vijesti

Nevrijeme u Evropi: Temperature pale na minus 40, ima mrtvih

Dijelovi Evrope u saobraćajnom su haosu danas, kada su temperature pale ispod nule, a obilan snijeg blokiro ceste, što je izazvalo nekoliko teških saobraćajnih nesreća i oluje na moru koje nisu viđene desetinama godina.

Ilustracija
Ilustracija

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi saputnici teško su povrijeđeni kada je izgubio kontrolu na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona sudarila su se na autoputu na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola miliona evra. Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vozu kome su otkazali motori u selu 50 kilometara južno od Gallivarea. Za lokalni list oni su izjavili kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Aksel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije.

“Zabilježili smo stogodišnji rekord nivoa mora u Sonderborgu, Bagenkopu, Asbenari i drugim obalnim mjestima”, rekao je portparol danskog meteorološkog zavoda.

Nivo mora ponegdje je bio viši za 1,8 metara, no stručnjaci očekuju da će u četvrtak početi da opada. Dramatični vremenski uslovi doveli su do otkazivanja trajektnih veza u Baltičkom moru, a temperature u nekim dijelovima skandinavskog poluostrva dosezale su -40 stepeni.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi starog grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake. Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu na lavinu pošto je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke. Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

20 Shares
Copy link
Powered by Social Snap