Početna  /  Nevesinjski sajam tradicije i kvaliteta (FOTO)
Hercegovina nevesinje Vijesti

Nevesinjski sajam tradicije i kvaliteta (FOTO)

NEVESINJE – Tradicionalni sajam poljoprivrednih proizvoda i ručnih radinosti održan je danas u Nevesinju, a više od trideset izlagača predstavilo je tradicionalne proizvode koji su karakteristični za Hercegovinu i Nevesinje. Posjetioci sajma su mogli da uživaju u degustaciji nevesinjskog pršuta, sira, kajmaka, tradicionalnih jela, pčelinjih proizvoda, domaće rakije, ali su uživali i u umjetničkom programu koji su priredila kulturno-umjetnička društva iz Niša i Nevesinja kao i plesna grupa Let's Dance.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Dan je počeo izlaganjem proizvoda u Gradskoj pijaci koja je bila premala da primi sve znatiželjne, one koji bi da se dive umiješnosti lokalnih majstora koji od drveta i kamena prave umjetnička djela, ali i da probaju neke od proizvoda koji su tradicionalni, a nisu baš često na meniju. Ukrašeni štandovi, opojni mirisi tradicionalnih jela samo su dio dekora dana koji je, uoči vrhunca Nevesinjske olimpijade, okupio stotine građana.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Prvu nagradu za punomasni sir iz mijeha podijelili su Savić Strahinja i Pejičić Dragomir, dok su nagradu za najbolji nevesinjski kajmak osvojile Savić Mirjana, Ivković Vujadin i Luketa Nevenka. Imajući u vidu tradiciju i znanje Nevesinjaca u pripremi mliječnih proizvoda stručni žiri ovogodišnjeg sajma na čelu sa prof. dr Rankom Popovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Podgorici imao je težak zadatak da odredi najbolje u ovoj kategoriji.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Najbolji nevesinjski pršut ove godine je osušio Vukotić Anđelko, a kako je pršut u Hercegovini nerazdvojan od rakije značajno je spomenuti da je, po ocjeni žirija, najbolju rakiju na ovogodišnjem sajmu predstavio Risto Žerajić iz Nevesinja.

IMG_7049
(FOTO:Moja Hercegovina)

Značajan broj pčelara predstavio se na ovogodišnjem sajmu, a kao najkvalitetniji su se pokazali pčelinji proizvodi Govedarica Radmila i Radovanović Rada koji su podijelili glavnu nagradu u ovoj kategoriji. Nevesinjski med već godinama kotira kao jedan od najboljih u regiji, a zdrava prirodna sredina i raznolik okoliš Nevesinja svakako doprinose kvalitetu.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Ranka Govedarica je osvojila prvu nagradu u pripremi tradicionalnih jela, dok su najbolje ručne radinosti izložili članovi udruženja „Moja nada“ iz Nevesinja, Andrijašević Milorad i Rupar Rade. Najljepši štand  sajma ove godine je imao Vukotić Srđan. Nagrade najboljim učesnicima ovogodišnjeg sajma uručili su načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović sa zamjenicima.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

U trenucima dok su učesnici sajma čekali nagrade, a članovi žirija donosili odluke, više stotina Nevesinjaca se okupilo i zaigralo tradicionalna kola sa članovima „KUD Nevesinje“ i „KUD Anđeli“ koji su iz dalekih Jelašnica nadomak Niša došli da uveličaju dan uoči trka na Lugu. Članovi plesne grupe Let's Dance svojim su nastupom još jednom pokazali zašto su u prethodnoj deceniji jedan od najvećih ambasadora Nevesinja u svijetu.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

A kako je prošao pretpraznički dan opijen mirisima i tradicijom možete vidjeti u našoj foto galeriji:

Ljubiša Bukvić

Diplomirao novinarstvo Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od oktobra 2013. godine novinar/saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link