Subota, 18.01.2020
More

  Nevesinjski prosvjetari proslavili Savindan

  Podijeli:

  NEVESINJE – Učenici i osoblje SŠC “Aleksa Šantić” i OŠ “Risto Proroković” iz Nevesinja prigodnim programima su danas obilježili Savindan, krsnu slavu obrazovnih ustanova.

  Nakon molitve i lomljenja slavskog kolača direktor nevesinjskog Srednjoškolskog centra Momo Bratić je čestitao krsnu slavu i podsjetivši na prosvjetiteljsku Misiju Svetog Save poželio osoblju centra da nastave da unapređuju nastavni program, a učenicima je poželio bolje ocjene i uspjeh tokom školovanja.

  Prigodne besjede održali su nevesinjski sveštenik Mladen Čalija, načelnik opštine Milenko Avdalović, kao i bivši direktori ove ustanove.

  “Danas kada se sjećamo Svetoga Save sjećamo se njegovog izbora, a to je izbor Hristov, put Hristov kojim ide naš narod”, rekao je sveštenik Mladen Čalija.

  Hor Srednjoškolskog centra je uveličao proslavu, kao i učenici koji su govorili mudrosti koje nam je u nasljeđe ostavio Rastko Nemanjić.

  Na kraju su najuspješnijim učenicima, kao i onima koji su to zaslužili svojim odnosom prema školovanju, uručene plakete i prigodne nagrade.

  Osnovci priredbom obilježili Savindan

  Obilježavanje Savindana u prostorijama OŠ “Risto Proroković” počelo je pomenom ispred ploče radnicima ustanove koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

   

  Direktorica škole Mara Šaran je rekla da se, prema podacima, nevesinjska Osnovna škola nalazi u samom vrhu obrazovnih ustanova u Srpskoj, po uspjehu koji su, u predhodnom periodu, postigli učenici na regionalnim i republičkim takmičenjima. Ona se osvrnula i na infrastrukturne projekte kojima su poboljšani uslovi rada u centralnoj i područnim školama, ali se poželila i na vandalizam pojedinaca koji neprestano oštećuju školsku imovinu.

  Sveštenik Zoran Ilić je ponovio da u našoj istoriji nema važnijeg Srbina od Svetog Save. On je dodao da nas je ovaj svetitelj svojim djelom naučio da nije bitno ono što posjedujeme, već koliko duha imamo u sebi.

  Načelnik opštine Milenko Avdalović je poželio uspjeh u radu prosvjetarima i dodao da Nevesinje ima još jedan značajan razlog za obilježavanje Savindana.

  “Mi stanovnici Nevesinja imamo još jedan razlog da posebno slavimo Svetog Savu, dogodine u Nevesinju, na današnji dan proslavljamo 800 godina kako je Sveti Sava odredio goru Zalom u Nevesinju mjestom gdje će biti sjedište Hercegovačke i zahumske eparhije”, rekao je Avdalović.

  Učenici su se potrudili da kroz igre, pjesme i predstavu dočaraju vrijeme kada je Sveti Sava počeo svoju prosvjetiteljsku misiju i kada se odrekao svjetovnog, zarad duhovnog bogatstva.

  Najboljim učenicima su uručene poklon knjige uz želje da nastave da nadograđuju svoje znanje i da nastave biti ponos svojoj školi i lokalnoj zajednici.

  Ljubiša Bukvić

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI