Nevesinjski prosvjetari proslavili Savindan

NEVESINJE – Učenici i osoblje SŠC “Aleksa Šantić” i OŠ “Risto Proroković” iz Nevesinja prigodnim programima su danas obilježili Savindan, krsnu slavu obrazovnih ustanova.

Nakon molitve i lomljenja slavskog kolača direktor nevesinjskog Srednjoškolskog centra Momo Bratić je čestitao krsnu slavu i podsjetivši na prosvjetiteljsku Misiju Svetog Save poželio osoblju centra da nastave da unapređuju nastavni program, a učenicima je poželio bolje ocjene i uspjeh tokom školovanja.

Prigodne besjede održali su nevesinjski sveštenik Mladen Čalija, načelnik opštine Milenko Avdalović, kao i bivši direktori ove ustanove.

“Danas kada se sjećamo Svetoga Save sjećamo se njegovog izbora, a to je izbor Hristov, put Hristov kojim ide naš narod”, rekao je sveštenik Mladen Čalija.

Hor Srednjoškolskog centra je uveličao proslavu, kao i učenici koji su govorili mudrosti koje nam je u nasljeđe ostavio Rastko Nemanjić.

Na kraju su najuspješnijim učenicima, kao i onima koji su to zaslužili svojim odnosom prema školovanju, uručene plakete i prigodne nagrade.

Osnovci priredbom obilježili Savindan

Obilježavanje Savindana u prostorijama OŠ “Risto Proroković” počelo je pomenom ispred ploče radnicima ustanove koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

Direktorica škole Mara Šaran je rekla da se, prema podacima, nevesinjska Osnovna škola nalazi u samom vrhu obrazovnih ustanova u Srpskoj, po uspjehu koji su, u predhodnom periodu, postigli učenici na regionalnim i republičkim takmičenjima. Ona se osvrnula i na infrastrukturne projekte kojima su poboljšani uslovi rada u centralnoj i područnim školama, ali se poželila i na vandalizam pojedinaca koji neprestano oštećuju školsku imovinu.

Sveštenik Zoran Ilić je ponovio da u našoj istoriji nema važnijeg Srbina od Svetog Save. On je dodao da nas je ovaj svetitelj svojim djelom naučio da nije bitno ono što posjedujeme, već koliko duha imamo u sebi.

Načelnik opštine Milenko Avdalović je poželio uspjeh u radu prosvjetarima i dodao da Nevesinje ima još jedan značajan razlog za obilježavanje Savindana.

“Mi stanovnici Nevesinja imamo još jedan razlog da posebno slavimo Svetog Savu, dogodine u Nevesinju, na današnji dan proslavljamo 800 godina kako je Sveti Sava odredio goru Zalom u Nevesinju mjestom gdje će biti sjedište Hercegovačke i zahumske eparhije”, rekao je Avdalović.

Učenici su se potrudili da kroz igre, pjesme i predstavu dočaraju vrijeme kada je Sveti Sava počeo svoju prosvjetiteljsku misiju i kada se odrekao svjetovnog, zarad duhovnog bogatstva.

Najboljim učenicima su uručene poklon knjige uz želje da nastave da nadograđuju svoje znanje i da nastave biti ponos svojoj školi i lokalnoj zajednici.

Ljubiša Bukvić

Autor