Početna  /  Nešić i Jovičić kandidati DNS-a? Iznenađenje ili ne?
Izdvajamo

Nešić i Jovičić kandidati DNS-a? Iznenađenje ili ne?

Nenad Nešić predsjednik DNS-a biće kandidat te stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine a Radislav Jovičić biće kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske. Jovičić je potpredsjednik DNS-a i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ove informacije objavili su pojedini mediji pozivajući se na izvore bliske toj stranci ali se očekuje konačna potvrda kandidatura Nešića i Jovičića u petak nakon sjednice Predsjedništva DNS-a u Banjaluci.

Nešić i Jovičić su zvanično opozicija u Republici Srpskoj kao i DNS jer je ta stranka napustila skupštinsku većinu ali veći dio opozicione javnosti u Republici Srpskoj nikada tu stranku nije prihvatio kao opozicionu. DNS je gotovo dvije decenije zajedno sa SNSD-om bio dio vlasti u Republici Srpskoj. Nenad Nešić do “raskola” sa Dodikom bio je prvi čovjek Puteva Republike Srpske i za njegov period na čelu tog javnog preduzeća veže se nekoliko afera. Nakon izlaska iz vlasti Nešić je uspio da pridobije medijsku podršku nekih od medija u Republici Srpskoj koji kotiraju kao protivnici politike koju sprovodi vlast u Republici Srpskoj.

Foto: Dejan Rakita

Pretpostavlja se da će opozicioni kandidat za predsjednika Republike Srpske biti Jelena Trivić iz PDP-a jer je nju ta stranka kandidovala za jednu od dvije najvažnije pojedinačne funkcije. Njena kandidatura treba biti potvrđena na nekom od narednih sastanaka opozicionih stranaka. Još se nagađa ko bi mogao biti opozicioni kandidat za člana Predsjedništva BiH a kandidaturi je najbliži Nebojša Vukanović iako je ta kandidatura daleko od izvjesne jer na tu poziciju “pucaju” Milan Miličević i Mirko Šarović iz SDS-a.

Jelena Trivić izjavila je, nakon saznanja da će se za pojedinačne pozicije kandidovati Nešić i Jovičić, da joj je drago što su makse pale.

“Vrijedno radim kao jedan od kandidata za pojedinačne funkcije i ne bavim se drugima. Za pobjedu nad režimom jedino što je ključno jeste podrška naroda. Svako ima pravo da se kandiduje ali ovdje je taj tzv. treći put direktan rad za režim”, rekla je Jelena Trivić za Nezavisne novine.

Nebojša Vukanović rekao je da je on ovakav razvoj situacije najavio prije godinu dana. Kaže i da će Nešić kandidaturu dobro naplatiti od Milorada Dodika.

“Oduševljen sam time što se Nenad Nešić kandiduje za člana Predsjedništva BiH jer pokazuje svoje pravo lice, bolje sad nego kada se napravi vlast” rekao je Vukanović za Nezavisne.

Vukanović je nedavno, u intervjuu za Gerila info govorio i o tome ko će na kraju biti kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Mi imamo dogovor sa Jahorine da ide dvoje ljudi koji imaju najbolji rejting. Međutim očito je da je dobar dio opozicije, tu mislim i na SDS i na PDP, odustao od toga i da sada oni nekim drugim načinom žele da izaberu kandidata. Ja mislim da je to loše. Prije svega ako ne budemo išli sa najjačima, i ovako je teška situacija, kako pobijediti. Bitno je pobijediti a nije bitno ko će biti kandidat. O tome ću sutra u Banjaluci detaljnije govoriti na tribini u Metalu, pozivam Banjalučane da dođu da razgovaramo, ali mislim da mnoge stvari u opoziciji bi mogle biti daleko bolje i da bi mogli biti drugačiji odnosi ali biće vremena o tome svakako i da dogovaramo. Neke stvari nisu za javnost ali ja još jednom apelujem na sve, mene ne interesuje pozicija. Moj ugled u narodu ne zavisi od funkcije. Ja se ne borim ni za kakvu funkciju ali mislim da bi trebalo da se neke stvari poslože i da budu mnogo korektniji odnosi unutar opozicije” rekao je Nebojša Vukanović u intervjuu za Gerila info početkom februara.

Izbori u BiH će se, ukoliko ne dođe do bojkota izbora ili odgađanja, održati u oktobru ove godine. Bojkot najavljuju predstavnici hrvatskog naroda u BiH nezadovoljni načinom na koji bude izabran hrvatski član Predsjedništva. Oni traže izmjene krivičnog zakona.

Izvor: Gerila

2 Shares
2 Shares
Copy link