Početna  /  Neizdavanje fiskalnih računa zatvorilo 92 radnje u Republici Srpskoj
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Neizdavanje fiskalnih računa zatvorilo 92 radnje u Republici Srpskoj

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su, u okviru akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, u periodu od 20. juna do 02. jula ove godine izvršili ukupno 420 kontrola i u 232 slučaja utvrdili nepravilnosti, najviše njih u Istočnom Sarajevu.

Poreska uprava RS, Područni centar Trebinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Tokom tih kontrola, inspektori su izdali 244 prekršajna naloga, na ukupan iznos kazne od 155.100 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 92 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je prilikom kontrola otkriveno i šest neprijavljenih radnika.

Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu, dok ih je najmanje privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Zvornik.

Naime, upravo ovi podaci ukazuju na činjenicu da je s pravom pokrenuta ova kampanja, jer je u prethodnom periodu bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što upravo potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata uočena nepravilnost. Međutim, kako preventivna medijska kampanja odmiče i kako se povećava broj svakodnevnih kontrola inspektora na terenu uočava se sve manje nepravilnosti što bi moglo da znači da sve ove aktivnosti utiču na podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, ali i poreskih obveznika u poštovanju zakonskih propisa iz ove oblasti.

Poreska uprava RS ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje „Кorak preduzmi, račun uzmi“ koja se sprovodi na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Takođe, na taj način su i najavljene intenzivnije kontrole inspektora na terenu, sve sa ciljem preventivnog djelovanja na građane i poreske obveznike.

Najavljen je i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem uvođenja reda u ovoj oblasti.

Poreska uprava RS je pozvala poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap