Početna  /  Nastavlja se obračun sa istorijom: HDZ mijenja ime zagrebačkom Trgu maršala Tita
Hrvatska Vijesti

Nastavlja se obračun sa istorijom: HDZ mijenja ime zagrebačkom Trgu maršala Tita

Do idućeg Dana antifašističke borbe zagrebački trg na kojemu je Hrvatsko narodno pozorište više se neće zvati Trg maršala Tita. Stav je to koji je iznio Mario Kapulica, savjetnik premijera Andreja Plenkovića te predsjednik Zajednice utemeljivača HDZ-a, ujedno najavljujući kako će HDZ-ovi članovi zagrebačke Gradske skupštine glasati za preimenovanje trga u središtu Zagreba.

FOTO: Jutarnji

HDZ je i prije predlagao preimenovanje toga trga, ali prijedlog nije prošao – kazao je Kapulica, uz napomenu da je još ranogovoriti hoće li preimenovanje Trga maršala Tita inicirati HDZ, hoće li prijedlog ići od Milana Bandića ili od poslanika izabranih na listi Brune Esih.

Nije slučajno

Stav HDZ-a u skladu je sa zahtjevom koji su poslanici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih na kojoj je i Zlatko Hasanbegović iznijeli gradonačelniku Bandiću u zamjenu za podršku u Skupštini.

,,Mi ćemo podržati Milana Bandića i sudjelovati u formiranju većine samo pod uslovom da se odmah nakon konstituisanja Skupštine kao prva tačka dnevnog reda stavi preimenovanje Trga maršala Tita”, kazao je Hasanbegović, ponavljajući kako za njih ne dolaze u obzir prethodni referendumi o kojima je govorio gradonačelnik Bandić želeći na taj način odgoditi odluku i prebaciti je na građane.

Protiv referenduma je i HDZ. Uz napomenu kako Bruna Esih u zagrebačku politiku nije unijela nikakav sadržaj nego joj se politika svodi na ime gradskog trga, Kapulica ističe da bi raspisivanje referenduma oko naziva Trga maršala Tita bilo jako loše jer bi potaknulo ideološke podjele i rasprave.

,,Možete li zamisliti kakva bi to bila kampanja koja bi se vodila za referendum i kakve bi to sukobe i podjele isprovociralo – kaže savjetnik premijera Plenkovića za kojega Tito ne zaslužuje imati trg u središtu Zagreba, jer je bio na čelu nedemokratskog, totalitarnog i zločinačkog režima. Kada ga se suočava s politikom Franje Tuđmana koji je, moglo bi se reći, imao dozu respekta prema Titu kao nositelju antifašističke borbe, on odgovara da su okolnosti u kojima je Tuđman vodio državu bile drugačije od današnjih.

I Tuđman bi?

Da je Tuđman preimenovao Trg maršala Tita devedesetih godina, to sigurno, smatra Kapulica, ne bi bilo shvaćeno na isti način kao što se može danas, i realno je pretpostaviti da bi izazvalo trzavice i tenzije u društvu.

Zanimalo nas je kako na namjeru da se bivšem jugoslovenskom vođi oduzme trg u Zagrebu gledaju u HNS-u, novom HDZ-ovom koalicionom partneru koji je svoj ulazak u Vladu među ostalim uslovio uklanjanjem ustaškog pozdrava “Za dom spremni” sa spomen-ploče poginulim borcima HOS-a koja je istaknuta u Jasenovcu.

,,Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu nema nikakve veze s koalicijom HNS-a i HDZ-a na nacionalnom nivou niti je to pitanje na bilo koji način obuhvaćeno koalicijskim sporazumom – kaže Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a, koji do izbora novog šefa stranke obavlja funkciju predsjednika, a u Vladi je zamjenik premijera i ministar graditeljstva. Štromar napominje da su pitanja kao što su nazivi ulica i trgova u rukama lokalnih stranačkih organizacija i da nemaju veze sa savezom na nacionalnoj razini.

 

Kombinatorika

Nesporno je da će HDZ u Zagrebu podržati Bandića, ali nije jasno hoće li se ta podrška realizovati već na prvoj sjednici ili za mjesec dana. Zagrebački HDZ muče podjele i sukobi, a još nisu proanalizirani ni rezultati izbora. Nije jasno ni ko će pregovarati s Bandićem, koga bi HDZ predložio za predsjednika Gradske skupštine, ko će ući u Skupštinu kao zamjene za dva poslanika. Stav po svim ovim pitanjima, ili barem smjer kojim će ići zagrebački HDZ, trebao bi biti jasan u ponedjeljak. Za sada je neupitno da Vlada Andreja Plenkovića može u Saboru računati na podršku Bandićevih predstavnika, a gradonačelnik može u Skupštini računati na ruke HDZ-ovaca, kao i na njihovu inicijativu za preimenovanje Trga maršala Tita.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap