Početna  /  Nastavak suđenja Nemanji Iliću: Saslušavani svjedoci optužbe
Hercegovina

Nastavak suđenja Nemanji Iliću: Saslušavani svjedoci optužbe

TREBINjE – Izjavama svjedoka optužbe danas je pred trebinjskim Okružnim sudom nastavljeno suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću koji se tereti da je u noći između 13. i 14. jula 2015. godine hicem iz pištolja ubio sugrađanina Marka Bajovića, a njegovog brata Miloša teško ranio sa nekoliko hitaca.

Suđenje Iliću vraćeno na početak
Suđenje Nemanji Iliću

Milenko Vujović, radnik “Nik proma”, firme koja ima svoje prostorije u blizini “Okretaljke”, u čijoj se blizini desilo ubistvo, kazao je da je bio na poslu sa još jednim kolegom, kada je začuo pucanj.

On je posvjedočio da je zatim čuo još nekolika pucnja, te da je kasnije došla jedna osoba koja je vikala “upomoć, zovite policiju, još su živi”. Svjedok nije mogao da potvrdi koje je lice zvalo upomoć, ali je bio siguran da je u pitanju muškarac. Kazao je da je nakon toga pozvao policiju, te da su uskoro došla policija i hitna pomoć.

Marko Babić, kriminalistički inspektor iz Bileće, koji je bio dežurni u noći kada se desilo ubistvo, kaže da je izlaskom na lice mjesta zatekao Branislava Bajovića, Bojana Vujovića, Todora Pejanovića, Milorada Salatića, te tijelo Marka Bajovića, kao i da su tu bila tri vozila. Na licu mjesta, prema izjavi svjedoka, nije bilo povrijeđenog Miloša Bajovića, kao ni optuženog Nemanje Ilića.

Posvjedočio je da je majicu povrijeđenog Miloša Bajovića našao u žutoj kesi u kontejneru.

“U bolnici su nam rekli da su Milošu rastrgnuli majicu kako bi lakše pristupili povredama. Majica je bila krvava i razderana po šavu”, kazao je Babić.

Dodao je da je na licu mjesta zatekao Branislava Bajovića i Bojana Vujovića koji su bili na zidu i plakali.

Babić je kazao da je vozilo Branislava Bajovića po njegovom izlasku na lice mjesta već bilo pomaknuto.

Isto je posvjedočio i svjedok inspektor koji je bio dio uviđajne ekipe Bojan Okuka.

Kako je kazao pred Sudom, po njegovom dolasku lice mjesta je već bilo narušeno pomijeranjem automobila Branislava Bajovića, zbog dolaska hitne pomoći.

Na insistiranje odbrane da odgovori da li je na licu mjesta bila postavljena žuta traka, Okuka je rekao da sigurno jeste, jer se sjeća da je prolazio ispod trake kada je išao prema lokalu.

Na pitanje Ilićevog advokata da li su se lijeva vrata vozača tamno smeđeg Pasta mogla otvoriti dok je na podu ležao Marko Bajović, Okuka je odgovorio da vjerovatno jesu.

Nije mogao da se sjeti da li su na Markovom tijelu bili vidljivi tragovi od vrata.

U svom svjedočenju Okuka je naveo da je okvir od pištolja nađen na zidiću, dok je pištolj bio na zemlji.

Kriminalistički tehničar Obrad Pištinjat je kazao da su svi dokazi prikupljeni na licu mjesta deponovani u Sud.

Svjedok Sava Ijačić je na pitanje lićeve odbrane da li je bila postavljena žuta traka na licu mjesta, kazao da sa donje strane sigurno jeste, dok je sa gornje strane traka pomjerana.

“Do mog dolaska već su bili izmakli vozilo”, pojasnio je svjedok Ijačić, te dodao da su svi dokazi izuzeti sa lica mjesta stavljeni u kese i svaki je ponaosob označen svojim brojem, kao i da je sve uredno zavedeno u zapisniku.

Krim tehničar Neđo Šarenc kazao je da je fotografisao majicu Miloša Bajovića koju mu je dao inspektor Marko Babić.

“Ja sam napisao da je bila crvene boje, bila je sva od krvi”, kazao je svjedok.

Podsjećamo, suđenje Iliću počelo je 21. decembra prošle godine, a prekinuto je u maju ove godine, nakon održanih sedam glavnih pretresa. Prilikom navedenih pretresa izvedeni su svi dokazi optužbe, a sljedilo je izvođenje dokaza odbrane i svjedočenje optuženog Nemanje Ilića.

Proces je vraćen na početak, a razlog za to je premještaj predsjednika sudskog vijeća Harisa Hakalovića u Mostar. Na mjestu predsjedavajućeg sudskog vijeća je sudija Duško Popić, a druga dva člana su sudije Tatjana Prcović i Vesna Ivković.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar.

Nikolija Bjelica

5 Shares
5 Shares
Copy link