Početna  /  Najbolja maturantkinja iz Berkovića Maja Škrba: Znanja nikada ne može biti mnogo
Hercegovina

Najbolja maturantkinja iz Berkovića Maja Škrba: Znanja nikada ne može biti mnogo

BERKOVIĆI – Maturantkinja iz Berkovića Maja Škrba najbolji je đak IV3 razreda Srednje ekonomske škole „Svetozar Ćorović“ u Berkovićima. Ovo odjeljenje jedino je odjeljenje maturanata u ovoj opštini.

Maja Škrba (Foto: Moja Hercegovina)

Srednja ekonomska škola u Berkovićima, koja je u stvari područnica Srednje škole „Svetozar Ćorović“ iz Ljubinja, ove godine ispratiće 13. generaciju maturanata, a na čelu svečanog defilea, koji je zakazan za srijedu veče, biće upravo Maja Škrba.

U razgovoru za „Moju Hercegovinu“ Maja otkriva da je jako srećna što će baš ona predvoditi „četu“ od 25 maturanata.

[mhc_antrfile naslov=”Marija Kovač đak generacije SŠ „Svetozar Ćorović“ Ljubinje”]

Ovogodišnji đak generacije Srednje škole “Svetozar Ćorović” Ljubinje je učenica ljubinjske Gimnazije  Marija Kovač. Jelena Bogdanović je najbolji učenik odjeljenja u ljubinjskoj Ekonomskoj školi. Za mjesto đaka generacije ove godine „borio“ se i Luka Turanjanin koji je, takođe, imao prosjek ocjena 5.00, a prema riječima diretkora ljubinjske Srednje škole Đorđa Toholja, vannastavne aktivnosti su Mariju Kovač dovele na prvo mjesto.
[/mhc_antrfile]

Kaže da su četiri godine protekle veoma brzo i da su bile bezbrižne i srećne, obilježene borbom sa sobom, okolinom i raznim iskušenjima.

„Svaka borba je vrijedna truda ako iz nje izlazimo jači. Imam pravo da kažem da su trud i upornost najbitniji. Sve se može postići ukoliko smo mi istrajni u našim željama i ukoliko ne želimo stati dok ne dođemo do određenog cilja. Naravno, pored toga, mnogo je bitno upoznati način na koji nam profesori prenose znanje. Znanja nam nikad ne može biti puno ako ga znamo pravilno koristiti. Postoje dani kad nam ništa ne ide od ruke, ali i oni prođu. Zbog toga kažem da će uporan čovjek uvijek imati dobar rezultat“, uvjerena je Maja.

U školi je, priča, naučila mnogo toga. Ipak, omiljene su joj one životne lekcije koje je slušala od svojih profesora. One su je, kaže, učinile bogatijom i uvjerena je da će joj savjeti profesora poslužiti u budućnosti.

Sa svojim budućim pozivom Maja još nije načisto. Kaže da je privlače prirodne nauke i da će vjerovatno odabrati neki od tih fakulteta, iako konačna odluka o tome još nije pala.

„Mnogo je bitno da upišem nešto što volim i što je perspektivno. Konačnu odluku ću, ipak, donijeti poslije maturske večeri. Brigama i problemima  vrata otvaram nakon te večeri. Šta god bila i čime se god bavila mislim da je najbitnije ostati čovjek. Neka moja profesija bude samo u odsjaju dostojanstva i ja cu biti srećna i zadovoljna“, kaže Maja.

Maja Škrba (Foto: Moja Hercegovina)

Mladi u Berkovićima moraju sami sebi da budu „vjetar u leđa“

Govoreći o životu omladine u Berkovićima, Maja je kazala kako je život u ovoj maloj opštini poprilično monoton. Smatra da mladi ovdje nemaju perspektivu i ne vjeruje da će se u narednom periodu desiti neki veliki napredak po tom pitanju.

„Mlad čovjek u Berkovićima uglavnom mora sam sebi da bude “vjetar u ledja”. U nekim sferama će možda i biti napretka, a na neke će se sigurno zaboraviti. Veće i razvijenije sredine su svakako bolje rješenje za život mladih ljudi. Berkovići nisu mnogo perspektivno mjesto. Dovoljan dokaz je to da moj brat i sestra, koji su diplomirani ekonomisti, već dvije godine nisu uspjeli naći posao u svojoj struci“, ističe naša sagovornica.

Iako svoju budućnost vidi u nekom drugom gradu, Maja kaže da će se Berkovićima uvijek rado vraćati, jer je tu provela najljepše dane djetinjstva.

Svoju srednjoškolsku priču za „Moju Hercegovinu“ Maja završava optimistično.

„Kada je čovjek okružen dobrim, poštenim i hrabrim ljudima, život mu može biti vrijedan i na Berkovićima isto kao i u Londonu“, zaključuje Maja.

492 Shares

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

492 Shares
492 Shares
Copy link