Početna  /  Načelnik Neuma najavio blokadu graničnih prelaza
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Načelnik Neuma najavio blokadu graničnih prelaza

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove opštine za dvije nedjelje blokirati granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

Živko Matuško (FOTO: Večernji.ba)
Živko Matuško (FOTO: Večernji.ba)

“Ako institucije ne poduzmu ništa u roku od 15 dana, bićemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prelazima sa strane BiH kao upozorenje”, naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi današnji “Večernji list”, izdanje za BiH, Matuško je naveo i da je ulaskom Hrvatske u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći saobraćajni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni kolaps.

“Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina”, upozorava Matuško.

Zbog kolapsa u opštini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prelaza za građane Neuma na pograničnim prelazima Radež – Vukov Klanac i Duži – Imotica u istom režimu kao i na graničnim prelazima Neum I i Neum II, odnosno uz važeće putne isprave.

“BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s Republikom Hrvatskom oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerovatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona”, poručio je Matuško.

6 Shares
Copy link
Powered by Social Snap