Na listi 250 najboljih filmova samo jedan sa područja bivše Jugoslavije

Popularni sajt za bazu i ocjenjivanje filmova, IMDB, objavio je mapu na kojoj su raspoređeni najbolji filmovi svih vremena, raspoređeni po mjestu održavanja radnje. Na listi se nalazi 250 filmova, a čast zemalja bivše Jugoslavije brani samo jedan film.

Iako bi mnogi pomislili da će se na ovoj listi naći neko od ostvarenja čuvenog Crnog talasa jugoslovenskog filma, ostvarenja Dušana Makavejeva, Aleksandra Petrovića, Želimira Žilnika, ili nešto mlađa ostvarenja reditelja tzv. praške škole, poput Gorana Paskaljevića, Srđana Karanovića, Gorana Markovića, Slobodana Šijana, a mnogima bi ”zicer” za ovu listu predstavljao film ”Maratonci trče počasni krug” ili ”Ko to tamo peva”, na listi se našao film koji je snimljen po raspadu Jugoslavije, a radi se o, vjerovatno najboljem, filmu Emira Kusturice ”Podzemlje”. Ovaj film, rađen po scenariju genijalca Dušana Kovačevića, jeste krucijalno djelo, ne samo iz opusa Emira Kusturice, već iz cjelokupnog opusa kinematografije ovih prostora. Ovo ostvarenje, čiji pun sjaj gledalac doživljava gledanjem integralne verzije podijeljene u 6 epizoda serije ”Bila jednom jedna zemlja”, našlo se na 223 mjestu ove liste.

Foto: Youtube screenshot

Mora se priznati da su kriterijumi u formiranju ove mape pomalo čudni, najviše zahvaljujući tome što je lista formirana na osnovu ocjena  filmova na ovom sajtu. Podsjetimo, na IMDB-u, registrovani posjetioci ocjenjuju filmove, pa stoga ne čudi što je veliki broj filmova novijeg datuma. Poređenja radi, na visokom 5. mjestu nalazi se ostvarenje Mračni vitez (eng. The dark knight) iz serijala o Betmenu, dok se kultno ostvarenje Taksista (eng. Taxi driver) u režiji Martina Skorsezea i sa maestralnim Robert De Nirom u naslovnoj ulozi, nalazi na 70. poziciji. Tik uz Taksistu, na 71. mjestu, nalazi se još jedno legendarno ostvarenje, Paklena pomorandža (eng. A clockwork orange) reditelja Stenlija Kjubrika.  Listu 5 najboljih filmova, pored pomenutog Mračnog viteza, popunjavaju redom, Bjekstvo iz Šošenka (eng. The Shawshank redemption), na prvom mjestu, na drugom i treće mjestu su prvi i drugi dio Kuma (eng. The godfather), dok se na 4. mjestu nalaze Petparačke priče (eng. Pulp fiction), Kventina Tarantina.

Kao što je i bilo očekivano, na tlu Sjedinjenih Američkih Država dešava se najviše filmova sa liste, gotovo polovina, tačnije 122 ostvarenja.

Engleski jezik je, logično, najdominantniji na ovoj listi, pa se u velikom broju filmova čija je radnja locirana van engleskog govornog područja, takođe govori engleski jezik. Od evropskih zemalja, tu su, na prvom mjestu, filmovi iz Engleske, zatim Francuske, Italije i Njemačke.

Ova lista, tačnije mapa, itekako može biti zanimljiva filmokuscima koji će, u potrazi za dobrim fimskim ostvarenjem, sada moći posegnuti i za pretragom filma po mjestu odvijanja radnje.

Ovdašnjim ljubiteljima sedme umjetnosti vjerovatno ostaje žal što se još neko ostvarenje sa ovih prostora nije našlo na mapi, a nije danije bilo mjesta za filmove poput Skupljači perja, Rani radovi, Balkanski špijun, ili za neke od novijih naslova kao što su Bure baruta ili Lepa sela, lepo gore.

Igor Svrdlin

 

Autor