Početna  /  Mrkonjić Grad: Fabrika “R-S Silicon” zvanično počinje sa radom
Republika Srpska

Mrkonjić Grad: Fabrika “R-S Silicon” zvanično počinje sa radom

MRKONJIĆ GRAD – Zahvaljujući izuzetnoj saradnji Italije i Republike Srpske u četvrtak, 26. novembra u Mrkonjić Gradu svečano je obilježeno otvaranje jedne od najvećih fabrika u državi, “R-S Silicon”. Okupljeni su imali priliku da se upoznaju sa budućim planovima, radom i najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju silicijum metala, koji se koristi za potrebe metalne industrije, građevinarstva, u proizvodnji solarnih panela, kao i u medicinskoj  i farmaceutskoj  industriji.

silicon-1

Puštanjem u rad fabrike “R-S Silicon” kompanija “Metalleghe”, investitor, će se po proizvodnom kapacitetu naći među prvim proizvođačima silicijum metala u Evropi.

“Prije godinu dana i po dana sam rekao da ćemo napraviti modernu i efikasnu fabriku, koja je u skladu sa najrestriktivnijm ekološkim normama.  Nakon samo 18 mjeseci fabrika je spremna, upravo je onakva kakvom sam je zamišljao, a na svijetu ne postoji fabrika ovog tipa bolja od naše”, kazao je njen vlasnik Guido Duzi.

Naglašavajući značaj ove investicije za opštinu Mrkonjić Grad, načelnica opštine Divna Aničić se obratila okupljenima ispred fabrike.

“Trudili smo se da pomognemo koliko god smo mogli i izuzetno smo ponosni što je fabrika napravljena baš kod nas. Svi znamo da je za izgradnju ovako komplikovanog tehnološkog postrojenja potrebno mnogo finansijskih sredstava, te se zahvaljujem Vladi RS, koja je značajno pomogla u tom smislu”, navela je Aničićeva.

Prisutnima se obratila i Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, koja je, između ostalog, istakla i važnost upotrebe modernih tehnologija u proizvodnom procesu fabrike “R-S Silicon”.

 “Čast mi je što kao resorni ministar mogu danas da uručim dozvolu za puštanje u rad ove fabrike. Proizvodnja silicijum metala godišnjeg kapaciteta sa oko 16.000 tona ispunjava sve uslove da počne sa radom, a Vlada RS je, na čelu sa predsjednikom RS, uložila mnogo energije da ova fabrika bude izgrađena upravo na području ove lokalne zajednice”, rekla je Golićeva.

Svoje zadovoljstvo zbog otvaranja ne samo novih radnih mjesta, već i novih poslovnih prilika izrazili su i premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je istakao značaj italijanskih investicija u Republici Srpskoj, kao i čvrste veze Republike Srpske sa razvijenim državama Evrope i njihovo svakodnevno jačanje.

silicon-2

“Sve čestitke za ovu radnu pobjedu gospodinu Duziju i njegovim saradnicima, kao i svima ostalima, od lokalne zajednice do vlasti RS, i drugima koji su pružili podršku na bilo koji način. Ovo je veoma važan događaj i izuzetno mi je drago da čujem da se radi o najboljoj ovakvoj fabrici na svijetu. Ovim dobijamo novu kulturu rada i nove vještine, kao i tržište koje će biti snabdijevano, tako da su ukupni efekti daleko veći nego što je naše ulaganje”, istakao je Dodik.

Izgradnja fabrike “R-S Silicon” započeta je 14.5.2014. godine, a vrijednost investicije u izgradnju i opremanje iznosila je 80 miliona maraka. U ovoj fabrici koja će proizvoditi 16 000 tona silicijum metala godišnje trenutno je zaposleno 113 ljudi. Kompletna proizvodnja će biti plasirana na evropsko tržište. Pored direktne koristi za opštinu Mrkonjić Grad i cijelu Republiku Srpsku, a kroz zapošljavanje stanovništva i porez, indirektnu korist će imati privreda cijele regije pružanjem usluga i saradnjom sa ovom fabrikom.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap