Početna  /  Mogerini: Balkan je dio EU,on je u Evropi
Svijet

Mogerini: Balkan je dio EU,on je u Evropi

BLED – Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas na Bledu da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu, da se može osloniti na EU, a da nju lično raduje odlučnost koju su nedavno pokazali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači za prevazilaženje neriješenih pitanja i postizanje novog napretka u budućnosti.

Federika Mogerini (FOTO: Agencije)

“Moj lični cilj je da vidimo opipljiv napredak svih šest partnera na Balkanu, na putu ka EU. Želim da, kada budem na kraju obavljanja funkcije visoke predstavnice, taj proces bude nepovratan. Važno je da na Balkanu postoji glad za budućnošću, i želja da se prevazilaze izazovi. To je posebno važno za poslovan svijet i za mlade. Mogu da računaju na nas”, rekla je Mogerini obraćajući se učesnicima bledskoj strateškog foruma.

Prema njenim riječima, Balkan je dio EU, on je u Evropi, a svaki partner na Balkanu ima evropsku perspektivu, i građani zaslužuju iste prilike i šanse. Ona je naglasila da je tokom prošlogodišnjeg foruma slika EU bila sasvim drugačija – slika kriza i velikih problema, a da je danas sasvim drugačije.

“Danas vidimo da smo potrebni svijetu. Mi Evropljani prevazilazimo probleme, nalazimo rješenja i to je ta nova realnost”, rekla je Mogerini. Govoreći o novoj realnosti i načinima kako se sa njom suočiti, što je jedna od glavnih tema foruma, ona je istakla da se u međuvremenu promijenila reakcija i da EU pouzdan, snažan partner, koji je usredsređen na jedinstvo i koji na kooperativan način riješava brojne krize.

“Mi smo za multilateralan pristup, međutim, nismo naivni i nismo laici kao političari. Evropljani znaju da su sveobuhvatna rješenja najbolja”, rekla je ona i kao primjer navela Sjevernu Koreju, rekavši da su potezi vlasti u Pjongjangu velika provokacija i prijetnja.

Prema njenim riječima, EU dijeli vrijednosti međunarodne zajednice i zalaže se za oslobađanje od nuklearnog oružja, i to ne samo Sjeverne Koreje, već i čitavog svijeta.

“Igraju se vatrom, a ta vatra se može proširiti na cijeli svijet. Pitanje je kako to spriječiti. Nema lakih rješenja, morate djelovati odlučno, diplomatskim putem. Trenutak je da se izvrši maksimalan ekonomski i diplomatski pritisak na Sjevernu Koreju”, rekla je ona.

Kako je dodala, to što je EU miroljubiva ne znači da je slaba. Nema vojnog rješenja za ovo pitanje, rekla je Mogerini i dodala da je to usaglašeni stav čitave Unije.

Mogerini je dodala da će sljedeće nedelje u Talinu biti održan sastanak šefova diplomatija EU na kome će to pitanje biti jedno od glavnih tema.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link