Početna  /  Misija OSCE-a pozdravila usvajanje Zakona o parlamentarnom nadzoru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine
Bosna i Hercegovina

Misija OSCE-a pozdravila usvajanje Zakona o parlamentarnom nadzoru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja usvajanje Zakona o parlamentarnom nadzoru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

 Ovaj Zakon omogućiće Parlamentarnoj skupštini efikasnije vršenje nadzora nad radom organa vlasti, uključujući sva ministarstva i izvršne organe na državnom nivou.

Ovim Zakonom precizirane su jasne procedure u slučaju negativnog izvještaja o reviziji, te propisani prekršaji i novčane kazne kojima se osigurava prisustvo nadležnih osoba i svjedoka na saslušanjima pred Parlamentarnom skupštinom.

Usvajanje ovog Zakona predstavlja važan korak ka unapređenju standarda dobrog upravljanja, uključujući transparentnost organa vlasti i efikasnost javne uprave. Drugi ključni aspekt je veća odgovornost javnih dužnosnika, što će takođe doprinijeti borbi protiv korupcije.

Misija OSCE-a u BiH i Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava pružili su podršku Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u izradi ovog zakona, koji predstavlja prvi zakon ove vrste usvojen u regiji.

0 Shares
0 Shares
Copy link