Početna  /  Mišić: Prihvatamo jedino da najniža plata bude pola prosječne
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Mišić: Prihvatamo jedino da najniža plata bude pola prosječne

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, danas je prezentovala prijedlog mjera za ekonomsku politiku i budžet RS za 2017. godinu koji je ova organizacija dostavila Vladi RS, a kojima između ostalog traže da se poštuju postojeći zakoni, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je istakla da se pojavljuju različite spekulacije o tome da li će Vlada RS predložiti ekonomsku politiku ili reformske mjere, ali da po programu rada Vlade RS, ova institucija u novembru treba da donese nacrt ekonomske politike i budžeta RS.

“U programu rada Narodne skupštine RS stoji da do kraja decembra i jedan i drugi dokument trebaju biti usvojeni”, kazala je Mišić.

Naglasila je da su sada trebali da postoje nacrti ova dva dokumenta i da bi socijalni partneri trebalo da razgovaraju o njima, ali pošto do toga nije došlo, Savez sindikata RS je uputio Vladi svoje prijedloge i mjere.

Prvi zahtjev tiče se rasterećenja privrede u korist povećanja plata radicima, slijedi suzbijanje sive ekonomije s ciljem prevođenja neformalnog rada u formalni rad.

“Potrebne su dodatne mjere da privolite one koji su dužni za provođenje zakona da to i urade “, kazala Mišić i pojasnila da iako je u zakonima sve regulisano, nedostaje preciznost zakonskih rješenja, odnosno podzakonska akta i spremnost RS da se obračuna sa sivom ekonomijom.

Savez sindikata RS traži i da se realizuje program socijalnog zbrinjavanja svih radnika koji su u procesu privatizacije ostali bez posla, jer njih 11.154 čeka od 2011. godine i duže da im se poveže radni staž za šta je potrebno 44,6 miliona KM.

“Potrebno donijeti o zakon prestanku Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost RS”, rekla je Mišić.

Sindikat očekuje i da Vlada RS uplati neuplaćene dorinose svim radnicima bez obzira na strukturu kapitala u preduzećima u kojima su imali radni odnos. Sindikat smatra da je Vlada RS bila dužna da obezbijedi da poslodavci uplaćuju doprinose radnicima, a pošto to nisu obezbijedili, sada bi trebali donijeti zakonsko rješenje koje će omogućiti da se svim radnicima poveže radni staž.

U prijedlogu mjera sindikata navodi se i da je potrebno donijeti novi zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima u vrijeme nezaposlenosti, kao i zakon o zabrani zlostavljanja na radnom mjestu, te riješiti probleme u sistemu zdravstvene zaštite u RS.

Posljednju mjeru Ranka Mišić nazvala je apsurdnom, ali neophodnom.

“Potrebno je obezbijediti dosljednu primjenu donesenih zakona i drugih propisa. Tražićemo da postojeće zakone poštuje Vlada RS i poslodavci, a podrazumjeva se da ih radnici moraju poštovati”, kazala je ona.

Kada je u pitanju budžet RS, Savez sindikata RS predložio je da u njemu bude predviđeno oko 44,6 miliona za povezivanje staža radnicima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije, te ostala primanja u svakom resoru i da se na stavkama plata pregovara o povećavanju cijene rada.

Komentarišući pregovore o najnižoj plati u 2017. godini, Ranka Mišić je istakla da je jedino prihvatljivo da ona iznosi 50 odsto prosječne plate u RS. Navela je da iako je postignut dogovor o formiranju radne grupe koja treba da donese odluku o ovom pitanju, Vlada RS i dalje nije tražila ni spisak predstavnika sindikata koji bi bili u ovoj grupi.

“Ako neko ima namjeru povećati najnižu platu za desetak maraka, ne smije da se ruga naciji”, kazala je Mišić.

0 Shares
0 Shares
Copy link