Početna  /  Milionski kriminal! Zašto su pali Zeljković i direktori firmi?
Izdvajamo Republika Srpska

Milionski kriminal! Zašto su pali Zeljković i direktori firmi?

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (Ujedinjena Srpska), uhapšen je jutros nakon cjelodnevne potrage za njim od strane policije RS.

Lišen je slobode zbog kriminala vezanog za nabavke u vrijeme najveće korona krize. Još juče su u velikoj akciji MUP-a RS i Republičkog tužilaštva privedeni direktori firmi „Procontrol“ Slavko Bojić i „Travel For Fun“ Saša Marković, kao i direktor firme „Promeding“ Dragan Dubravac.

Šta su radili?

Početkom aprila 2020. Institut dodijelio dva ugovora firmi „Procontrol“ za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela (jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV-a) a u oba slučaja ova firma nije ispunjavala uslove postavljene u tenderskoj dokumentaciji.  Ugovor od 1,65 miliona je u međuvremenu raskinut uz obrazloženje da „Procontrol nije ispoštovao rok isporuke“.

Takođe u aprilu mjesecu prošle godine, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, proveo je pregovarački postupak bez objave obavještenje sa konzorcijumom Travel for Fun i Promeding d.o.o. Laktaši za nabavku 30.000 zaštitnih odjela, 50.000 FFP2 zaštitnih maski i 500 digitalnih bezkontaktnih termometara

U nabavci zaštitne medicinske opreme učestvovala je, ni manje ni više nego turističa agencija Travel4Fun i to kao jedini ponuđač. Iz Instituta su tada pokušali sve objasniti tako što su kazali da je ova agencija učestvovala na tenderu kao član grupe ponuđača koju čini i registrovani veleprometnik medicinskim sredstvima, Promeding d.o.o. Laktaši, mada u obavještenju o nabavci ove firme nema nigdje.

Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 1.880.500 KM bez PDV-a, kako su tada rekli u Institutu, iako je prema zvaničnim podacima ugovor potpisan na 2.388 miliona KM.

Reakcije

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, za BUKU je komentarisao akciju policije RS prilikom koje je uhapšeno nekoliko osoba zbog višemilionskog kriminala pri kupovini zaštitne opreme.

Obzirom da je direktor Instituta Branislav Zeljković kadar Ujedinjene Srpske, pitali smo predsjednika ove stranke Stevandića kakvim informacijama on raspolaže.

Kako nam je rekao, “ovo je namještaljka u kojoj neko pokušava praviti simetriju sa kriminalnim nabavkama u FBiH”.

On odbacuje bilo kakvu mogućnost da je njegov kadar, direktor Instituta Zeljković, umiješan u neke od neregularnih radnji.

„On je najbolji i najobrazovaniji kadar. Ima samo pluseve u svom radu. Dolazi iz intelektualnog i univerzitetskog miljea i ovo mu pokušavaju namjestiti. Bilježi samo dobit sa ovom ustanovom i neko mu se sveti“, rekao je Stevandić za BUKU.

Stevandić navodi da se nije u međuvremenu čuo sa Zeljkovićem, koji je juče bio izvan zemlje, ali, kako kaže, očekuje da će se vratiti kad vidi sve ovo.

„Uvijek ću staviti ruku u vatru za ovakve ljude koji na ovako dobar način vode institucije. Ako se neko sad igra sa nama da bi pravio te simetrije tako što će napasti Zeljkovića, iza kojeg stoji mala partija, grdno se prevario“, kazao je Stevandić.
Svako ko radi javni posao i ogriješi se o zakon treba da bude procesuiran, ali nejasno je zašto su za ova hapšenja odabrali današnji dan (Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući privođenja u vezi s navodnim zloupotrebama u Institutu za javno zdravstvo RS.

On je rekao da bi volio da se dokaže da su hapšenja opravdana, ali da će biti veoma kritičan ako se pokaže da je u pitanju zloupotreba pravosudnog sistema.

Rekao je da bi, u slučaju da se pokaže da su u pitanju zloupotrebe, to značilo skrnavljenje pravosudnog sistema, te da oni koji ova hapšenja sprovode na današnji dan pokazuju da im ni do čega nije stalo.

Naglasio je da postoje indicije da bi se moglo raditi o zloupotrebi.

Novinar Stefan Blagić, koji je prvi pisao o malverzacijama u Institutu za javno zdravstvo, a u vezi sa nabavkama medicinske opreme od turističke agencije Travel for fan, kaže da je ovo danas svojevrsna pobjeda novinarstva i slobodnih medija

On je podsjetio da je sve počelo kada su tokom pandemije došli do saznanja da Turistička agencija “Travel for fun” nabavlja medicinsku opremu za dom zdravlja i bolnicu u Doboju, a radilo se o ugovorima teškim preko 200 000 KM.

“Podrazumijeva se, jako nam je sumnjivo bilo što jedna turistička agencija nabavlja medicinsku opremu, pa smo započeli sa detaljnijim istraživanjem. Ubrzo potom, došli smo do frapantnih saznanja, što o partijskim, što o rodbinskim poveznicama aktera naše priče, da bismo na kraju saznali i za višemilionski ugovor koji je navedena agencija napravila sa Institutom za javno zdravstvo. Počeli smo objavljivati informacije do kojih smo stigli, da bi se, vremenom, uključili i čitaoci, dostavljajući informacije koje sami imaju o akterima navedenih malverzacija”, rekao je Blagić.

On navodi da mu je izuzetno drago što afera kupovine medicinske opreme napokon dobija određeni epilog, ali, kako kaže, treba sačekati i sam kraj sudskog procesa, kako bismo bili sigurni u sve navedeno.

“Uglavnom, ova hapšenja tumačim kao svojevrsno pobjedu novinarstva i slobodnih medija.”

Povodom hapšenja u Banjaluci oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Očekujem da današnja hapšenja predstavljaju konačni početak obračuna pravosuđa sa počiniocima „kovid afera“, koje Republiku Srpsku potresaju još od početka pandemije, a na koje mi ukazujemo i podnosimo krivične prijave već više od godinu dana. Nadam se da će slučajevi koji su rezultirali današnjim privođenjima dobiti svoj konačni epilog pred pravosudnim organima. Niko ne smije biti amnestiran ukoliko je počinio krivično djelo, bez obzira na političku pripadnost i uticaj koji kroz to ima”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On kaže da su brojne afere već otkrivene i postoji osnov sumnje da je kroz njih počinjeno i više krivičnih djela, ali da pravosuđe do sada nije reagovalo.

Borenović je dodao da kriminalci ne biraju dan kada će činiti krivična djela, da za njih nema sveca, ni praznika, pa tako ne treba birati kada će biti privođeni i hapšeni.

“Zato su ružne izjave da nisu trebali baš danas biti privedeni. Dan srpskog jedinstva ne treba biti prepreka da organi gonjenja rade svoj posao, budući da je takvima svaki dan, dan kriminalnog ujedinjenja. ”

Izvor: BUKA
4 Shares
4 Shares
Copy link