Početna  /  Milanko Kajganić je novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Milanko Kajganić je novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Gordanu Tadić, koja je danas smijenjena, zamijeniće Milanko Kajganić.

Njega je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

On će ovu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjoj Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 1994. godine do 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od početka 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je u martu 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. marta iste godine.

Tužilački rad

Na sjednici je bilo onih koji su protiv njegovog imenovanja navodeći da je mlad te da nema dovoljno iskustva. Član Vijeća Sanin Bogunić je kazao i kako se ne sjeća da je on imao ijedan jači predmet. Međutim, oni koji su bili za njegovo imenovanje su istaknuli da može biti samo pohvalno to što je u kratkoj karijeri značajno uspio i napredovao.

Inače, on je zastupao optužnicu u predmetu protiv Azre Bašić koja je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente, te optužnicu protiv Almaza Nezirovića koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u tom gradu, piše Detektor.

Vodio je i predmet protiv Mate Baotića koji je osuđen na kaznu od 13 godina zatvora zbog zločina nad civilima na području Orašja.

Kajganić zastupa optužnicu protiv bivšeg komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.

Zatim radi na predmetu Đuro Matuzović i drugi u kojem se deset osoba tereti za progon srpskog stanovništva na području Orašja.

Vodi i predmet protiv Adema Kostjerevca koji je optužen za zločin na području Zvornika. Prvostepenom presudom iz marta 2021. odbijena je optužnica koja je Kostjerevca teretila za prisiljavanje na seksualni odnos žene srpske nacionalnosti u Zvorniku uz obrazloženje da zbog propusta u istrazi Tužilaštvo BiH nije moglo podići optužnicu, odnosno jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Sve žalbe dosadašnje glavne državne tužiteljice su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što je Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija utvrdila njenu odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, zatim propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

Na njenu mjesto, odnosno funkciju vršitelja dužnosti, mogao je doći samo neko od njenih zamjenika, a to su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

Kako je danas rekao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija oni su jedini mogući zamjenici do okončanja konkursne procedure za izbor novog glavnog tužioca.

O razlozima smjene Gordane Tadić, Lagumdžija je rekao da ne bi govorio o tome šta je presudilo, da je svako glasao po svom ličnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.

Novoimenovani vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić nije želio detaljnije komentarisati odluku VSTV-a o njegovom postavljenju, jer, kako je kazao, još uvijek nije dobio zvaničnu odluku.

O imenovanju će, dodao je, moći više govoriti tek kada mu odluka bude zvanično uručena, što očekuje već sutra, te kada bude izvršena primopredaja dužnosti, prenosi portal Oslobođenje.

– Ja ću biti vršilac dužnosti, tako da će moje nadležnosti biti ograničene u odnosu na glavnog tužioca u punom mandatu. Ipak, ono što mogu reći je da ću, u saradnji sa svim ostalim tužiocima, nastojati poboljšati rad Tužilaštva BiH, onoliko koliko bude u mojoj moći, kazao je Kajganić za Oslobođenje.

Nije želeo otkriti da li će se prijaviti na konkurs za glavnog tužioca BiH, dodavši da će o tome donijeti odluku tek kada on bude i raspisan.

Izvor: Klix

 

1 Share
1 Share
Copy link