Početna  /  MH istražuje: Šta su dobili Srbi i Srpska od „strateškog partnerstva“ Dodika i Čovića?
Istrage Izdvajamo

MH istražuje: Šta su dobili Srbi i Srpska od „strateškog partnerstva“ Dodika i Čovića?

Koalicija SNSD-a i HDZ-a, koju lider najveće vladajuće stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik često voli nazvati „strateškim partnerstvom“, jedno je od najdugovječnijih i najstabilnijih političkih savezništava u BiH.

Koliko Milorad Dodik vjeruje Draganu Čoviću i njegovoj stranci dovoljno govori i famozna izjava lidera SNSD-a iz 2015. godine, kada je javno poručio da će šef HDZ-a u Predsjedništvu BiH „bolje braniti i zastupati srpske interese od Mladena Ivanića“, tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

Korist koju Čović i njegov HDZ imaju od „strateškog partnerstva“ sa SNSD-om je očigledna. Naime, ne postoji nijedan hrvatski političar u BiH i Hrvatskoj koji je toliko puta javno izgovorio da se zalaže za stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH od lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Takođe, ono što hrvatski politički predstavnici u BiH, po pitanju izgradnje Pelješkog mosta, nisu bili u stanju da urade zbog činjenice da je Željko Komšić od 2018. na poziciji člana Predsjedništva BiH iz tog naroda, uradio je Dodik.

Podsjećamo, nakon što je u Predsjedništvu BiH, preglasavanjem, sredinom prošle godine donijeta odluka da se Hrvatska tuži zbog izgradnje mosta kojim se sprečava izlazak BiH na otvoreno more, Dodik je potegao pitanje zaštite srpskog vitalnog nacionalnog interesa, a tu njegovu odluku podržala je vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS, koja broji dvije trećine poslanika.

Isto tako, aktuelni srpski član Predsjedništva BiH (ne)namjerno je propustio priliku da Hrvatsku, preko Predsjedništva BiH, međunarodnim sudovima tuži zbog namjere da na Trgovskoj gori, neposredno uz granicu sa Republikom Srpskom i BiH, napravi odlagalište nuklearnog otpada. Taj „vruć krompir“ sada se nalazi u nadležnosti Savjeta ministara, a budući da je za donošenje bilo kakve odluke po tom pitanju potrebna saglasnost hrvatskih ministara u tom tijelu, jasno je da vlasti iz Zagreba komotno mogu da nastave sa započetim poslom u neposrednoj blizini Novog Grada.

S druge strane, Moja Hercegovina pokušala je da istraži koristi koje je od „strateškog parnerstva“ SNSD-a i HDZ-a imala srpska strana, odnosno Republika Srpska, a posebno Srbi koji žive u Federaciji BiH u kantonima s hrvatskom većinom.

A tu stvari stoje ovako:

Naime, jedini kantoni u Federaciji BiH u kojima Srbi ni 25 godina poslije rata nemaju status konstitutivnog naroda jesu tzv. hrvatski kantoni – Hercegovačko-neretvanski i Posavski. Srbi su formalnu konstitutivnost u ustavima Zapadno-hercegovačkog i Livanjskog kantona dobili tek prije nekoliko godina, ali i u tim kantonima, gdje stranka Dragana Čovića takođe drži apsolutnu vlast, korištenje srpskog jezika i ćirilice nigdje nije regulisano važećim zakonskim aktima.

U praksi, život preostalih Srba u kantonima gdje Čović i HDZ „brane srpske interese“ za Moju Hercegovinu opisuje Mile Marčeta, predsjednik Inicijativnog odbora Asocijacije Srba u Federaciji BiH i jedan od lidera srpskih povratnika u Drvar.

Mile Marčeta

U Drvaru nema bolnice, obnovljene zgrade Doma zdravlja, Crvenog krsta. Od nas su svi digli ruke, pa čak i međunarodna zajednica koja je ranije svašta obećavala. Od rata do danas ovdje nije obnovljen ni metar asfalta. Mladi masovno odlaze, a ostali su još samo stari koji žele da umru na svojoj djedovini“, kaže Marčeta za naš portal.

Da nikakve konkretne vajde od savezništva lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Srbi u Livanjskom kantonu nisu vidjeli, za Moju Hercegovinu tvrdi i bivši načelnik opštine Bosansko Grahovo, Duško Radun.

Duško Radun

SNSD u kantonalnoj vlasti podržava HDZ, ali od te saradnje običan narod nije vidio nikakve koristi. Kada smo, svojevremeno, u Skupštini Livanjskog kantona tražili da Grahovo, u kojem živi 99 odsto Srba, dobije Dom zdravlja nismo dobili podšku ne samo poslanika HDZ-a, već i onih iz SNSD-a. U školama u Glamoču još ne postoji pravo srpske djece da pohađaju školu po nacionalnoj grupi predmeta, a SNSD i HDZ sjajno sarađuju jedino kad se radi o raspodjeli prihoda od šumskih resursa“, tvrdi Radun.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS, Jelena Trivić, za naš portal kaže da je korist koju su Republika Srpska, srpski narod, kao i preostali Srbi u federalnim kantonima sa hrvatskom većinom ostvarili od strateške saradnje SNSD-a i HDZ-a, „očigledno nikakva“.

Jelena Trivić, Foto: D. Božić

Vjerujem da gospoda Dodik i Čović imaju neke lične interese od tog partnerstva, ali sudeći po položaju Srba koji žive u kantonima u kojima HDZ drži vlast, jasno je da običan narod od toga nema nikakve koristi“, ocjenjuje Trivićeva.

Podsjećajući na slučajeve Trgovska gora i Pelješki most, u kojima je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a snažno podržao hrvatsku stranu, bez bilo kakvog interesa za Republiku Srpsku po tim pitanjima, Trivićeva ističe da, prema njenim riječima, u BiH nije dobro praviti bilo kakvo strateško partnersto ukoliko ono ne donosi korist objema stranama.

„Moguće je da se gospodin Čović na neki lični način odužio lideru SNSD-a zbog načina na koji se zalaže za hrvatske interese, ali Republika Srpska, a posebno Srbi koji žive u kantonima u kojima HDZ drži vlast od toga nisu imali bilo kakve koristi“, zaključila je Trivićeva.

Ognjen Tešić

2 Shares
2 Shares
Copy link