Početna  /  MH ISTRAŽUJE: Koga štiti ministar Košarac – domaće proizvođače ili uvozničke lobije?
Istrage Izdvajamo

MH ISTRAŽUJE: Koga štiti ministar Košarac – domaće proizvođače ili uvozničke lobije?

Otkako je u decembru prošle godine imenovan za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najveći „uspjeh“ po kojem je Staša Košarac ostao upamćen u javnosti jeste učešće na besprizornom korona-derneku u jednoj sarajevskoj kafani, i to u jeku najrigidnijih mjera koje su vlasti primjenjivale nad običnim građanima.

Neko će, možda, reći da Košarčev gaf s početka ovog teksta više govori o njegovoj moralnoj strani, te da tompus u zubima i pijančenje s „rajom“, dok je najveći broj ljudi bio „prikovan“ u domovima, ne osporava njegove stručne kvalitete i predanost poslu. Koliko je Košarac „predan poslu“ i kako unapređuje spoljnu trgovinu, najbolji odgovor daće sljedeći primjer, čije detalje je otkrio naš portal.

Naime, jedna od glavnih stvari koje je Staša Košarac obećao kad je dolazio na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bilo je donošenje mjera kojima će domaći poljoprivredni proizvođači i farmeri biti zaštićeni od nelojalne strane konkurencije i uvozničkih lobija. Kako je Košarac ispunio obećanje, pokazuju dokumenti koji se nalaze u posjedu Moje Hercegovine.

Kako saznaje naš portal, pred Savjetom ministara u prošlom mandatu, kojim je predsjedavao Denis Zvizdić, pojavila se već pripremljena Odluka o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU. Ta odluka je, kako saznaje Moja Hercegovina, bila pripremljena na osnovu obrazloženja koje je sastavilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojim je tada upravljao Mirko Šarović.

U navedenom obrazloženju, između ostalog, navodi se da je odluka o uvođenju zaštitnih carina na uvoz goveđeg mesa u BiH, u periodu od 90 dana, prije svega motivisana enormnim porastom količine uvezenog mesa iz zemalja Evropske unije, što, kako se dalje navodi, ugrožava opstanak domaćih proizvođača.

„Pravni osnov za donošenje ove Odluke je sadržan i u određenim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Naime, članom 30. je predviđeno da bez obzira na ostale odredbe ovog sporazuma, a posebno na član 39, te s obzirom na naročitu osjetljivost tržišta poljoprivrednih i ribljih proizvoda, ukoliko uvoz proizvoda porijeklom iz jedne strane, koji su predmet koncesija odobrenih na osnovu članova 25. do 28, prouzrokuje ozbiljan poremećaj tržišta ili njenih domaćih regulatornih mehanizama druge strane, obje strane odmah će početi konsultacije radi pronalaženja odgovarajućeg rješenja. U očekivanju takvog rješenja, pogođena strana može preduzeti odgovarajuće mjere koje bude smatrala potrebnim“, navodi se u obrazloženju koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije godinu dana pripremilo na usvajanje Savjetu ministara.

Izvori našeg portala, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić, nije želio da potpiše već pripremljenu odluku jer je upravo u to vrijeme počela procedura za njegovu smjenu i imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg.

„Najzanimljivije je to što je Staša Košarac, kad je preuzeo dužnost ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, obećeo domaćim farmerima, i to ne samo uzgajivačima goveda, već i svinjarima, da će uvesti mjere zaštite od uvoza“, kažu naši sagovornici.

A koliko su domaći proizvođači mesa ugroženi aktuelnom politikom enormnog uvoza, najbolje pokazuju zvanični podaci. Prema njima, uvoz goveđeg mesa iz zemalja članica EU, prije liberalizacije i stupanja na snagu SSP-a 2007. godine, ukupno je iznosio 159 tona, da bi ta količina 2018. narasla na 22.235 tona, odnosno za čak 14 puta ili 1.398 odsto!

U isto vrijeme, izraženi su dramatični poremećaji u domaćoj proizvodnji tako da je krajem prošle godine, kako se navodi, došlo do gotovo potpunog zastoja u otkupu tovnih grla od domaćih proizvođača.

„Za prvih devet mjeseci 2019. godine uvoz mesa po tarifnoj liniji 0201 20 30 00 je dostigao 15.059 tona, što u poređenju sa uvozom iz prethodne godine čini oko 80 odsto cjelokupnog uvoza ove kategorije mesa i što pokazuje da će uvoz ovakvim tempom do kraja 2019. godine premašiti količinu od 20.000 tona i biti najveći uvoz ikada. Isto tako, po tarifnoj liniji 0201 20 30 10, uvoz je za prvih devet mjeseci dostigao količini od 2.930 tona, što u poređenju sa uvozom iz prethodne godine čini oko 84 odsto cjelokupnog uvoza ove kategorije mesa, i zasigurno će uvoz ove kategorije mesa ovakvim tempom premašiti količinu od 3.500 tona i takođe biti veći nego ikad do sada zabilježen“, navodi se u informaciji koju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prošle godine dostavilo Savjetu ministara, uz prijedlog da se uvedu zaštitne carine na uvoz goveđeg mesa.

Za potpredsjednika Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i vlasnika poljoprivrednog preduzeća “Zelen gaj” iz Gradiške, Ranka Sarajlića, dileme neme. Najveću odgovornost za katastrofalno stanje u kojem su se našli domaći farmeri, kako kaže, snosi aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Ranko Sarajlić (Foto: Milan Pilipović)

“Naslušali smo se svakakvih predizbornih obećanja i priča kako će se zaštititi domaći proizvođači. Ništa od toga nije ispunjeno. Kako ova država vodi o nama računa, jedino što je izvjesno jeste to da nam slijedi potpuna propast”, kaže Sarajlić za Moju Hercegovinu.

On napominje da su od ministra Košarca uzgajivači i proizvođači goveđeg i svinjskog mesa dobili obećanje da će Savjet ministara i njegovo ministarstvo raditi na tome da se spriječi prekomjerni uvoz.

“Sigurno je da su Savjet ministara, te Staša Košarac kao resorni ministar najodgovorniji za ovakvo stanje”, ističe Sarajlić.

Inače, zanimljivo je i to da je prilikom prošlogodišnjih priprema donošenja mjera o uvođenju zaštitnih carina na uvoz goveđeg mesa, koje su “zamrle” izborom novog Savjeta ministara BiH, bilo navedeno i to da za provođenje takvih odluka “nisu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH”.

Takođe, navodi se da bi donošenje takvih odluka bilo u skladu sa važećim Zakonom o Savjetu ministara BiH, član 17, zatim članom 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, kao i drugim relevantnim zakonskim i podzakonskim aktima.

Mišo Maljčić

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, za Moju Hercegovinu tvrdi da je korupcija glavni razlog zbog kojeg nadležni ne žele da zaštite domaće poljoprivrednike i farmere.

“Korupcija i samo korupcija je krivac za to što nisu donijete zaštitne mjere koje bi pomogle domaćim proizvođačima. Uvoznički lobiji su ti koji diktiraju pravila na ovdašnjem tržištu. Dovoljno je samo jedan dan doći na granični prelaz u Gradišku, pa da vidite kolike količine mesa se uvoze”, kaže Maljčić.

On dodaje i to da je ministar Košarac “savršeno svjestan toga da se zaštitne carine moraju uvesti”, ali da, prema njegovim riječima, niko ništa ne preduzima.

“Kad kažem da je korupcija glavni uzrok ovakvog stanja, onda ne mislim isključivo na to da je neko nekome dao novac. Ima tu i drugih poklona – od skupih automobila, pa do plaćenih luksuznih ljetovanja ili zimovanja”, tvrdi Maljčić.

S druge strane, šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić direktno optužuje nadležne za primanje mita kako bi se, kaže, zaštitili interesi moćnih uvozničkih lobija.

Miladin Stanić (Foto: Dejan Božić)

“Kao da SNSD, Dodika i Košarca zanimaju muke domaćih poljoprivrednih proizvođača. Briga njih za naše seljake! Njih jedino zanima koliki je njihov procenat u svakom poslu, pa tako i ovdje. Odgovorno tvrdim da su potrebna samo tri mjeseca zabrane uvoza mesa u BiH, pa će svi moći da vide koliko su sposobni naši proizvođači. Ovako, pod ovim uslovima, jedino što je sigurno jeste nastavak njihovog propadanja, sve do konačnog gašenja”, smatra Stanić.

Istraživački tim Moje Hercegovine

10 Shares
10 Shares
Copy link