Početna  /  Merkel: Napadači će biti kažnjeni po najstrožim zakonima
Svijet Vijesti

Merkel: Napadači će biti kažnjeni po najstrožim zakonima

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o sinoćnjem napadu u Berlinu u kojem je život izgubilo 12 osoba.

angela_merkel

“Sva zemlja je ujedinjena u žalosti i zajedno sa porodicama se nadamo da ćemo naći isjecljenje da mogu nastaviti život. Zahvalila bih spasiocima, vatrogascima, svima koji su pomogli ljudima koji su se nalazili kod crkve gdje se desila nesreća”, kazala je Merkel.

Kazala je da ima veliko povjerenje u sve koji rade na istrazi.

“Imam veliko povjerenje u sve koji rade na istrazi, a počinioci će biti kažnjeni u skladu sa najstrožim zakonima. Naše pretpostavke su da se radi o terorističkom napadu i znam da će svima teško biti podnijeti da je osoba koja je počinila ovo djelo dobila azil u Njemačkoj. Toliko je Nijemaca koji pomažu ljudima u azilima i svima onim kojima treba naša zaštita”.

Dodala je da će održati još nekoliko sastanaka na kojima će se razmatrati nastala situacija.

“Ja sam u kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova, saveznim premijerom i uskoro ćemo imati sastanak kako bismo se konsultovali o svim informacijama i njihovima posljedicama”.

Za kraj je dodala da Njemačka neće dozvoliti da strah oduzima slobodu.

“Mnogi se pitaju kako ćemo se nositi sa ovim. Odlazimo na Božićni vašar, negdje gdje slavimo život i pojavljuje se ubica koji odnese toliko života. Jednostavan odgovor vam ne mogu dati, ali ne možemo i ne želimo živjeti bez Božićnih praznika, zajedništva i druženja. Nećemo dozvoliti da nam strah oduzima slobode”.

0 Shares
0 Shares
Copy link