Početna  /  Majka ogorčena presudom: Za smrt Јovana Arbutine samo šest mjeseci zatvora (VIDEO)
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Majka ogorčena presudom: Za smrt Јovana Arbutine samo šest mjeseci zatvora (VIDEO)

Šest dana prije dvadesetog rođendana, 18. januara 2015. na pješačkom prelazu u banjalučkom naselju Lazarevo smrtno je stradao Јovan Arbutina. Iste godine 17. novembra vozač automobila osuđen je na šest mjeseci zatvora i hiljadu i po maraka sudskih troškova.

jovan-arbutina-rtrs

Porodica Arbutina u šoku. Presuda donesena, a da ih niko nije obavijestio ni da je počelo suđenje.

Kažu: Da je pregažen pas, a ne 19-godišnje dijete, vozač bi dobio veću kaznu. Poručuju : Nema Јovana, ali izgleda da nema ni pravde.

Svakog 20-tog u mjesecu majka Ljiljana pali svijeću i ostavlja ružu na pješačkom prelazu u Lazarevu, gdje je prije trinaest mjeseci i dva dana smrtno stradao njen devetnaestogodišnji sin Јovan.

Ne dolazi ona slučajno baš ovog datuma, jer njen Јovan sahranjen je 20. januara na Јovandan, a rođen samo dva dana ranije na Krstovdan. Svjesna je da vrijeme neće oživjeti njenog sina, ali pita se da li postoji pravo i pravda, jer do prije nekoliko dana ne bi ni znala da je, kako kaže, ubica njenog sina dobio šestomjesečnu kaznu.

Za privatnog advokata novca nema, zato se obratila medijima. Od prvog do posljednjeg vještačenja, kaže Ljiljana, bilo je mnogo nejasnih detalja o nesreći. Vještaci su se stalno mijenjali, izvještaji se nisu poklapali, čak ni sa krajnjom presudom. Ljiljana tvrdi da automobil koji je ubio njenog Јovana uopšte nije bio na vještačenju, već odmah stavljen na prodaju. Kaže da je vozač, iako vidno pijan, na alkohol testiran tek nekoliko sati nakon nesreće.

Da šok bude veći, kaže da jedinog svjedoka nesreće, prijatelja njenog nastradalog sina, tokom procesa niko nije pozvao da svjedoči. Pošto ih iz Suda niko nije pozivao, odgovor je sama potražila i tako prije nekoliko dana saznala da je presuda donesena još prošle godine. U sudu joj je rečeno da su izgubili pravo na žalbu, jer je zakonski rok za podnošenje 15 dana. Čak nisu dobili ni odštetu na koju po zakonu imaju pravo, a koju treba da isplati osiguravajuća kuća Sarajevo osiguranje.

Gubitak djeteta, ostavio je velike posljedice na zdravlje njenog supruga koji trenutno ide na hemoterapije, ali i na Ljiljanu koja će uskoro morati na operaciju tumora na dojci. Bijeli grob prekriven bijelim cvijećem postao je druga kuća za majku Ljiljanu. Kaže tu živi njen sin Јovan , ali i nada da će pravda biti konačna – a ako treba, kaže, ići će i do Strazbura.

VIDEO PRILOG RTRS-a:

0 Shares
0 Shares
Copy link