Početna  /  Loše vijesti za Dodika: Šukalo savjetnik Vučića za regionalna pitanja
Izdvajamo Vijesti

Loše vijesti za Dodika: Šukalo savjetnik Vučića za regionalna pitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Adama Šukala za savjetnika za regionalna pitanja, a odluka je i zvanično objavljena u Službenom glasniku te samim tim postala i zvanična.

Ovo je značajna vijest za ovdašnje političke prilike jer je Šukalo nekadašnji veliki protivnik predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, a imajući u vidu spekulacije da će prvi čovjek Srbije podržati stranku Jelene Trivić, koja je u nastajanju, ova informacija još više dobija na značaju.

Podsjećamo, Šukalo je bivši lider Napredne Srpske, te narodni poslanik u parlamentima Srpske i Srbije, što je jedinstven slučaj. Nakon što je zajedno sa partijskim kolegom Goranom Đorđićem osvojio mandat 2014. godine, nastupivši u koaliciji sa DNS-om, koji je tada predvodio Marko Pavić, Šukalo postaje akter čuvene afere “Papak”. Tada novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović u privatnom razgovoru, koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima postao dostupan široj javnosti, saopštava da je vlast kupila dvojicu poslanika opozicije, ukoliko im Šukalo i Đorđić uskrate podršku, koja je bila neophodna za dostizanje natpolovičnog broja poslaničkih ruku.

Nakon početne podrške vlasti predvođenom SNSD-om, pomenuti “napredni” dvojac pravi preokret te prelazi u opozicioni blok. Šukalo postaje jedan od najžešćih kritičara vlasti, a nakon odlaska sa čela Napredne Srpske, nastavlja djelovati u poslaničkom klubu PDP-a. Aktivno podržava Davora Dragičevića i “Pravdu za Davida”, a na izborima 2018. godine ne uspijeva sa liste PDP-a ući u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, iako je osvojio preko 20.000 glasova.

Ubrzo se povlači sa društvenih mreža i političke scene RS a karijeru nastavlja u Srbiji, u Vučićevom SNS-u.

Šukalo je svojevremeno podnio krivičnu prijavu protiv lidera SP-a Petra Đokića zbog povlađivanja firmi Vuka Hamovića u Stanarima, a ista i danas skuplja prašinu u nekoj od fioka tužilaštva. Poznat je i njegov sukob sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem ali i Dodikove riječi da će nakon isteka mandata ostati na ulici bez igdje ičega.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap