Početna  /  Likovno-poetski susreti održani u Nevesinju
Hercegovina nevesinje

Likovno-poetski susreti održani u Nevesinju

NEVESINjE – U noći dok je kiša meteora osvjetljavala nebo nad Nevesinjem, u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju su se održavali likovno-poetski susreti koje već dvije godine organizuje Društvo za očuvanje baština “DOB”.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

U prvom dijelu večeri otvorena je izložba Udruženja likovnih umjetnika Istočne Hercegovine. Na izložbi, koja je prodajnog karaktera, slike je izložilo dvanaest umjetnika, a sva sredstva koja se sakupe u dva dana, koliko će izložba biti otvorena u Nevesinju, biće donirana za izgradnju konaka crkve u Koritima.

Poetski dio večeri otvorila je Vesna Kapor koja je od organizatora dobila čestitku za nagrade „Miloš Crnjanski“ i „Laza Kostić“ za zbirku priča  “Po sećanju se hoda kao po mesečini”, čije je odlomke predstavila nevesinjskoj publici.

U ime Nevesinjskog kulturnog kruga publici se predstavila Biljana Ristić koja je, osim po književnom radu, poznata i po tome što je na kamenu oslikala junake „Nevesinjske puške“.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Anželika Nikolina Kučinar, Sreten Vidaković i Jovan Bratić predstavili su se publici ljubavnim i  rodoljubivim pjesmama, dok je, sada već tradicionalni učesnik poetskih večeri Radomir Manjak stihovima o slobodi zagrijao pobornike umjetnosti koji su se, bez obzira na hladno vrijeme, okupili u velikom broju.

Mlada nevesinjska pjesnikinja Milica Radovanović predstavila se stihovima kojima je osvajala prestižne nagrade, dok je Dučićev grad predstavljala Nataša Stanić. Zoran Šupić i Đorđe Dabarčić uveličali su poetski dio manifestacije koja kulturno oplemenjuje Nevesinje uoči tradicionalnih trka na Lugu.

U muzičkom dijelu nastupile su Marija i Vukosava Manjak kao i stalne učesnice kulturnih manifestacija u Nevesinju, članice etno grupe ”Simonida”.

Slike čiji su autori: Branka Vulić Anđelić, Nina Lajović Milinić, Branka Anđelić, Jelena Glogovac Savić, Ivana Gurović, Irena Jakšić, Draga Vučić, Dragan Batinić, Dražen Milić, Tatjana Topalović, Tanja Pikula i Snježana Domazet, u Nevesinju će biti izložene naredna dva dana.

Ljubiša Bukvić

118 Shares
118 Shares
118 Shares
Copy link