Početna  /  Lajčak: EU je spremna, samo čeka signal BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Lajčak: EU je spremna, samo čeka signal BiH

Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak danas se obratio medijima nakon sastanka sa ministrom vanjskim poslova BiH, Igorom Crnadkom.

www.mzv.sk
www.mzv.sk

Lajčak je kazao da je za ovu posjetu postavio dva cilja.

“Ja sam za sebe postavio dva cilja: Promovisanje bilateralnih odnosa i evropski put BiH, drugi je da se upoznam bolje sa situacijom u BiH. Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ja sam doveo veliki broj poduzetnika koji danas imaju Biznis forum ovdje, sutra u Banjaluci”.

Kazao je da želi doprinijeti formulisanju evropskih stavova.

“Što se tiče evropskog puta, tu ima dosta toga da se priča i to se veže za moju drugu ambiciju. Ja želim da doprinesem formulisanju evropskih stavova. Aplikaciju ste podnijeli u februaru a u septembru smo mi kao Vijeće tražili od EU da pošalje upitnik”.

Dodao je da je EU spremna pomoći, ako je BiH spremna raditi.

“Ako je BiH spremna da radi svoj dio posla, onda je i EU spremna da radi svoj. Vidi se i druga tendencija ovdje koja je negativna. To je govor mržnje i atmosfera za koju sam čuo da nije postojala od rata. Radi se o nizu konfrontacija, od referenduma do izbora u Stocu”.

“Želim iskoristiti sastanak sa liderima kako bih čuo njihove stavove i njima prenio svoje. Od dvije tendencije trebate izabrati ovu pozitivnu, evropsku. To je najbolja perspektiva koju BiH može da dobije. EU će na tom putu BiH reagovati i igrati veliku ulogu”, dodao je Lajčak.

Poručio je da je Dejton jedini ustavni okvir koji BiH ima.

“Dejton je jedini ustavni okvir koji imamo u BiH. Niko neće da nameće neki drugi, ali ako pitate za moje mišljenje, 20 godina nakon rata trebali bi biti u drugoj priči. Trebali bi imati Ustavni okvri koji pomaže BiH da ide prema evropskoj perspektivi. EU je spremna, samo čeka signal sa strane BiH”.

0 Shares
0 Shares
Copy link