Kusturica u Bileći za 9. maj priprema srpsko-ruski festival patriotskih pjesama

BILEĆA – Poznati režiser Emir Kusturica i grupa entuzijasta iz RS organizuju prvo Međunarodno takmičenje izvođača patriotskih pjesama “Klobuk 1806”.

Miljan Aleksić i Emir Kusturica u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Cilj takmičenja je učvršćivanje nacionalne svijesti i patriotizma i podizanje interesovanja za junačku istoriju bratskih naroda.

Takmičenje će biti održano u Bileći, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

Organizatori navode da je riječ o danu sjećanja na herojstvo srpskog i ruskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i u bici na Klobuku kod Trebinja u vrijeme rusko-turskog rata 1806. godine, gdje je poginulo više od 500 srpskih i ruskih vojnika.

U okviru kulturno-zabavnog programa u Bileći, koji su na inicijativu Ruskog kulturnog centra u RS pripremili Emir Kusturica, uprava Bileće, pobratimskog ruskog mjesta Panin i Državnog agrarnog univerziteta iz Voronježa, biće otvorene i dvije izložbe fotografija.

Zbirka fotografija “Rovovsko stvaralaštvo” svjedoči o djelima vojnika u rovovima u Drugom svjetskom ratu, dok druga izložba “Srpska zastava na šestom kontinentu” govori o antarktičkoj ekspediciji 2008. godine.

U Bileću je najavljen dolazak učesnika međunarodnog konkursa patriotske pjesme iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore, kao i delegacije ruskih gradova pobratima.

Drugi festival patriotskih pjesama “Klobuk 1806” planiran je na jesen u Bileći, kada će biti održan i pravoslavni forum “Srbi i Rusi, vjekovna povezanost”.

Autor