Petak, 24.01.2020
More

  Kusturica u Bileći za 9. maj priprema srpsko-ruski festival patriotskih pjesama

  Podijeli:

  BILEĆA – Poznati režiser Emir Kusturica i grupa entuzijasta iz RS organizuju prvo Međunarodno takmičenje izvođača patriotskih pjesama “Klobuk 1806”.

  Miljan Aleksić i Emir Kusturica u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

  Cilj takmičenja je učvršćivanje nacionalne svijesti i patriotizma i podizanje interesovanja za junačku istoriju bratskih naroda.

  Takmičenje će biti održano u Bileći, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

  Organizatori navode da je riječ o danu sjećanja na herojstvo srpskog i ruskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i u bici na Klobuku kod Trebinja u vrijeme rusko-turskog rata 1806. godine, gdje je poginulo više od 500 srpskih i ruskih vojnika.

  U okviru kulturno-zabavnog programa u Bileći, koji su na inicijativu Ruskog kulturnog centra u RS pripremili Emir Kusturica, uprava Bileće, pobratimskog ruskog mjesta Panin i Državnog agrarnog univerziteta iz Voronježa, biće otvorene i dvije izložbe fotografija.

  Zbirka fotografija “Rovovsko stvaralaštvo” svjedoči o djelima vojnika u rovovima u Drugom svjetskom ratu, dok druga izložba “Srpska zastava na šestom kontinentu” govori o antarktičkoj ekspediciji 2008. godine.

  U Bileću je najavljen dolazak učesnika međunarodnog konkursa patriotske pjesme iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore, kao i delegacije ruskih gradova pobratima.

  Drugi festival patriotskih pjesama “Klobuk 1806” planiran je na jesen u Bileći, kada će biti održan i pravoslavni forum “Srbi i Rusi, vjekovna povezanost”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI