Početna  /  Космонаут Александар Михаилович Самокутјаев у Требињу: Tек из Космоса видите колико је загађена наша планета
Hercegovina

Космонаут Александар Михаилович Самокутјаев у Требињу: Tек из Космоса видите колико је загађена наша планета

Вративши се на Земљу из Космоса, схватио сам колико је она за нас драгоцјена. Јер тек из Космоса видите колико је загађена наша планета. Свуда видите пожаре: у Сибиру, Калифорнији, чак и у Африци. Видите прљава мора, разливене нафтне мрље, те колико је Гибралтарски мореуз затрпан пластиком и смећем. Затим, како се жуте ријеке, прљаве од канализације, уливају у океане и прљају њихову плаву воду. А ми на Земљи не размишљамо о томе и прихватамо све то што стварамо као нешто нормално, а није нормално јер ћемо тако уништити Земљу, значи и наш живот на њој. Послије тог погледа одозго, ја се на Земљи бојим и један папирић да бацим. И у ве-цеу не могу да не помислим гдје то одлази. Јер сам из Космоса видио колико ми прљамо Земљу  ̶  искрено је испричао Требињцима руски космонаут Александар Михајлович Самокутјаев, а приликом дружења поводом Међународног дана полијетања првог човјека у Космос, уприличеног данас (23.маја) у галерији Музеја Херцеговине.

Александар Михаилович Самокутјаев

„Земља је огроман свемирски брод и ми смо сви на њему космонаути“

[mhc_antrfile naslov=””]

А.М.Самокутјаев рођен је 13.марта 1970 у руском граду Пенза. Од 1992. је дипломирани војни пилот. Маја 2003. постао је члан Центра за припрему космонаута Ј.А.Гагарин. Први лет у Космос имао је 2011. на броду СОЈУЗ чији је командир био. 2014. Је био на челу експедиције која је провела пола године у орбити и обавила више од 50 експеримената. Имао је и излазак у отворени Космос у трајању од 3 часа и 41 минуту. Укупно је провео у Космосу 331 дан, 11 часова и 23 минуте. Носилац је награде Хероја Руске Федерације и Пилота-космонаута Руске Федерације 2012. године, те Ордена за заслуге према Отаџбини 2016. године. Почасни је грађанин града Пенза.

Његов долазак су омогућили: Културно информативни центар Града Москва, Центар руског језика и културе Возрожденије, Град Требиње, уз подршку управе Града Москва. [/mhc_antrfile]

Чувајте Земљу. Земља је огроман свемирски брод и ми смо сви на њему космонаути. Можда нам се разликују скафандери, али ми сви заједно морамо да се боримо за Земљу. Јер је то и борба за наш опстанак на њој“, истакао је овај Херој Руске Федерације.

Самокутјаев са новинарком МХ

Самокутјаев је потом занимљиво причао о искуству у Међународној свемирској станици, чија једна половина припада Русима, а друга половина Американцима . Истакао је да у Космосу те подјеле нема, да су тамо сви другови и све заједно раде. Показао је Требињцима и видео запис који је лично направио приликом изласка у отворени Космос.

Сазнали смо зашто им послије Космоса предстоји дужи карантин, који зависи од дужине боравка. Зато што, како рече, Земља неће да их прими назад. Као и да се још јасно не зна шта им се тачно деси, али може да се каже да је крв „ишчезла“ из крвног система и треба поново да се врати у њега – а она то, просто, не жели.

„Сви космонаути су вјерујући“

Искрено је то признао замјеник команданта корпуса космонаута . И са осмијехом је испричао детаљ из свог сусрета са једним космонаутом прије 20-ак година. Да га је прво упитао вјерује ли у Бога? Да је тај космонаут одговорио мало неодређено, али потврдно. А он, као млади пилот, наставио је да пита: “А јесте ли видјели Бога тамо?“ Самокутјаев је с осмијехом поновио његов одговор јер је то, како рече, став свих космонаута: „Нисам видио Бога, али сам свуда видио његове трагове“.

Vesna Kešelj

Saradnik internet magazina “Moja Hercegovina” od februara 2014. Istovremeno radi i kao PR novinar najvećeg srpskog sajta za oglašavanje "KupujemProdajem".

0 Shares
0 Shares
Copy link