Početna  /  Koliko je Republika Srpska platila, a koliko dobila vakcina?
Izdvajamo Republika Srpska

Koliko je Republika Srpska platila, a koliko dobila vakcina?

Foto: Buka
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je potpisao ugovor sa preduzećem “Krajinagroup” o nabavci vakcina za 8,5 miliona KM, saznaje BUKA.

Iz Instituta je potvrđeno za naš portal kako je ugovor o nabavci vakcina potpisan sa pomenutim preduzećem a sredstvima koja je doznačio Kompenzacioni fond u iznosu od 8,5 miliona KM.

Radi se o nabavci 160 000 kineskih vakcina
Prema objavi sa zvanične stranice Kineske ambasade u BiH, avion sa vakcinama krenuo je 1.maja, ali nikakvih drugih informacija nema. Portal BUKA kontaktirao je Kinesku ambasadu kako bismo dobili više informacija o ovoj pošiljci. Još čekamo odgovor.
Podsjetimo, “saradnja” institucija Republike Srpske i firme “Krajinagroup” oko nabavke kineskih vakcina je druga po redu, nakon ugovora o isporuci ruske vakcine, potpisane još početkom februara.
Podsjetimo da je preduzeću “Krajinagroup” ranije doznačeno skoro 13,5 miliona KM za nabavku 400.000 doza ruske vakcine za RS za 200.000 osoba.Kako je BUKA prva objavila 4.februara, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sklopio je ugovor sa kompanijom “Krajinagroup” putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ukupne vrijednosti ponude: 11.468.000,00 bez PDV-a odnosno 13.417.560,00 KM sa PDV-om. Cijena jedne vakcine iznosila je 57,34 KM bez PDV-a

Plaćene, a još stigle nisu

Podsjetimo. Republika Srpska je prvo preko mehanizma Kovaks uplatila oko 6,9 miliona KM i naručeno 400.000 doza za 200.000 stanovnika.

Preko ovog mehanizma je u Republiku Srpsku stiglo samo 16000 doza.

U sve ostale nabavke Republika Srpska je ušla samostalno.

Početkom prošle sedmice stigao je kontingent od 25 000 doza ruske vakcine a stiglo je i 1300 doza za revakcinaciju u Prijedoru. Kako BUKA saznaje izdato je rješenje o uvozu.

Zajedno sa ovim pristiglim kontingentom ruskih vakcina, u Republiku Srpsku je stiglo samostalno nabavljenih 73 000 doza a podsjećamo najavljeno je 400 000 do kraja marta.

Uz vakcine iz kovaksa, to čini 90000 nabavljenih vakcina, za koje je dosad potrošeno već spomenutih 30 miliona KM.

Pored ovoga, Srbija je donirala 20000 vakcina Astra Zeneka Republici Srpskoj.  Juče je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 10500 doza Fajzera doniranog iz EU, a prije nekoliko dana stiglo je 50.000 vakcina Sinopharm, također iz donacije.

Jasno je da se proces vakcinacije ne odvija poželjnim tempom, a treća faza vakcinisanja najavljena je za drugu polovinu maja.

Vakcinacija sporo teče
Prema dostavljenim podacima portalu krajem prošle sedmice, 39 000 osoba je primilo prvu dozu vakcine, a oko 20 000 je revakcinisano.Za sve druge osobe iz Republike Srpske, koji su se vakcinisali u Srbiji evidenciju vodi Institu za javno zdravlje Srbije, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je u pregovorima da te podatke uvrste u njihovu evidenciju.

Od najavljenog elektronskog sistema za prijavljivanje vakcinisanja zasad nema ništa konkretno.

“Sistem za elektonsko prijavljivanje za proces vakcinacije u Republici Srpskoj je još uvijek u fazi izrade” rečeno je za BUKU iz Instituta za javno zdravstvo.

BiH i kovaks

U Republiku Srpsku, iako postepeno i veoma tromo, stižu vakcine iz Kine i Rusije, za razliku od Federacije BiH koja ne uspijeva u tome.

BiH je ukupno platila preko kovaksa 1 230 000 doza, a stiglo je tek 50.000.

Prema navodima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltija navodi značajnije isporuke putem COVAX-a mogle stići u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: Buka

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap