Početna  /  Književno veče posvećeno Momu Kaporu priređeno u Bileći
bileća Hercegovina

Književno veče posvećeno Momu Kaporu priređeno u Bileći

BILEĆA –  Književno veče posvećeno bardu književno-likovnog stvaralaštva Momčilu Momu Kaporu (1937-2010) večeras je održano u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći.

Riječ je o prvoj večeri u serijalu koji će u ovoj ustanovi kulture biti realizovan tokom godine, a posvećen je najčitanijim srpskim piscima.

Direktorica Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” u Bileći Irena Dunđer rekla je da su se na organizaciju ove i sličnih književnih večeri odlučili kako bi obradovali svoje čitaoce, ali i privukli neke nove.

” Prva u nizu od tih večeri simbolično, posvećena je čovjeku koji osim što je bio vrstan pisac, bio je i svojim korijenima vezan za Bileću a to je Momčilo-Momo Kapor. Kao što znamo, Momo Kapor je često u svojim djelima isticao da je Bilećanin, da je porijeklom iz Bileće, da je Hercegovac i ponosio se svojim porijeklom. On je pisao bez pretjeranog stilskog ukrašavanja, zato je njegov stil pisanja svima blizak i čitak”, izjavila je Dunđer.

Irena Dunđer (Foto: Moja Hercegovina)

Govoreći o Momu Kaporu, Dunđer je iskoristila priliku da prisutne podsjeti da je Kapor objavio veliki broj zbirki, priča i romana koji su prevođeni na nekoliko svjetskih jezika, radio je kao novinar, pisao scenarija za filmove, pozorišne i radio drame, a uz to se veoma uspješno bavio i slikarstvom.

Odabrane stranice Kaporevih književnih ostvarenja večeras su čitale  učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ u Bileći: Dajana Aleksić, Danijela Batinić, Anđela Dželetović i novinarka Jelena Denda Borjan. Muzičkim akordima na gitari književno veče je obogatio muzičar Pavle Iković.

Posjetioci književne večeri imali su priliku da u čitaonici Biblioteke razgledaju dvadesetak vrijednih likovnih ostvarenja Moma Kapora, koja su dio fundusa Galerije savremenog srpskog slikarstva Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bileći.

Momo Kapor dobitnik je brojnih nagrada koje je kao tvorac bestselera dobio za svoja ostvarenja. Među njima je i književna nagrada „Svetozar Ćorović“ koju je u Bileći dobio 1999. godine za roman „Uspomene jednog crtača“. Godine 2006. proglašen je i za počasnog građanina Bileće.

Milena Koprivica

 

181 Shares
181 Shares
181 Shares
Copy link