Nedjelja, 26.01.2020
More

  Književno veče posvećeno Momu Kaporu priređeno u Bileći

  Podijeli:

  BILEĆA –  Književno veče posvećeno bardu književno-likovnog stvaralaštva Momčilu Momu Kaporu (1937-2010) večeras je održano u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći.

  Riječ je o prvoj večeri u serijalu koji će u ovoj ustanovi kulture biti realizovan tokom godine, a posvećen je najčitanijim srpskim piscima.

  Direktorica Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” u Bileći Irena Dunđer rekla je da su se na organizaciju ove i sličnih književnih večeri odlučili kako bi obradovali svoje čitaoce, ali i privukli neke nove.

  ” Prva u nizu od tih večeri simbolično, posvećena je čovjeku koji osim što je bio vrstan pisac, bio je i svojim korijenima vezan za Bileću a to je Momčilo-Momo Kapor. Kao što znamo, Momo Kapor je često u svojim djelima isticao da je Bilećanin, da je porijeklom iz Bileće, da je Hercegovac i ponosio se svojim porijeklom. On je pisao bez pretjeranog stilskog ukrašavanja, zato je njegov stil pisanja svima blizak i čitak”, izjavila je Dunđer.

  Irena Dunđer (Foto: Moja Hercegovina)

  Govoreći o Momu Kaporu, Dunđer je iskoristila priliku da prisutne podsjeti da je Kapor objavio veliki broj zbirki, priča i romana koji su prevođeni na nekoliko svjetskih jezika, radio je kao novinar, pisao scenarija za filmove, pozorišne i radio drame, a uz to se veoma uspješno bavio i slikarstvom.

  Odabrane stranice Kaporevih književnih ostvarenja večeras su čitale  učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ u Bileći: Dajana Aleksić, Danijela Batinić, Anđela Dželetović i novinarka Jelena Denda Borjan. Muzičkim akordima na gitari književno veče je obogatio muzičar Pavle Iković.

  Posjetioci književne večeri imali su priliku da u čitaonici Biblioteke razgledaju dvadesetak vrijednih likovnih ostvarenja Moma Kapora, koja su dio fundusa Galerije savremenog srpskog slikarstva Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bileći.

  Momo Kapor dobitnik je brojnih nagrada koje je kao tvorac bestselera dobio za svoja ostvarenja. Među njima je i književna nagrada „Svetozar Ćorović“ koju je u Bileći dobio 1999. godine za roman „Uspomene jednog crtača“. Godine 2006. proglašen je i za počasnog građanina Bileće.

  Milena Koprivica

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI