Početna  /  Kina rasporedila 100.000 vojnika na granici sa Sjevernom Korejom
Svijet Vijesti

Kina rasporedila 100.000 vojnika na granici sa Sjevernom Korejom

Rukovodstvo Kine zbog rasta napetosti na Korejskom poluostrvu rasporedilo je dodatnih 100.000 vojnika na granici. Paralelno, nivo gotovosti oružanih snaga Kine je povećan, piše japanski list „Jomiuri“ pozivajući se na izvore u Kini, uključujući vojnike.

Ovakve povećane mjere bezbjednosti, prema ovim podacima, uvedene su sredinom aprila.

Atomska podmornica „Mičigen“ tipa „Ohajo“ naoružana raketama „tomahavk“ uplovila je u južnokorejsku luku Pusan, javlja BBC.

Sjedinjene Američke Države su u poslednje vrijeme više puta izjavljivale da ne isključuju nijedan od scenarija prema Sjevernoj Koreji koja ubrzanim tempom radi na razvoju raketno-nuklearnog programa. Između ostalog, Pjongjang je prošle godine izvršio dva nuklearna testiranja i više od 20 lansiranja balističkih raketa različitog tipa.

Sada je, prema podacima posmatranja iz kosmosa, sve spremno za šesto nuklearno testiranje na poligonu na sjeveroistoku Sjeverne Koreje. Ka Korejskom poluostrvu se u ovom trenutku kreće udarna grupa Ratne mornarice SAD na čelu sa nosačem aviona „Karl Vinson“. Paralelno, ona izvodi vojne vježbe sa japanskim raketnim razaračima „Asagara“ i „Samidare“.

Pretpostavlja se da će udarna grupa proći kroz Korejski moreuz pored ostrva Cušima i pređi u japansko more. U njegovim vodama, kako piše list „Jomiuri“, izvešće se nove vojne vežbe ove jedinice i Ratne mornarice Japana. Planirana su vojne vežbe sa Ratne mornarice Južne Koreje.

5 Shares
5 Shares
Copy link