Početna  /  Kina donira OS BiH opremu vrijednu 10 miliona juana
Bosna i Hercegovina

Kina donira OS BiH opremu vrijednu 10 miliona juana

Ministar nacionalne odbrane Kine Čang Vanguan u utorak je u razgovoru sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH u Pekingu izrazio spremnost za dalju podršku svoje zemlje aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH za šta će Kina izdvojiti oko 2,5 miliona maraka.

Na sastanku delegacije koju predvodi ministar odbrane BiH Marina Pendeš i Čanga razgovarano je o bilateralnoj odbrambenoj saradnji i tekućim reforama odbrambenog sektora u obje zemlje te doprinosu oružanih snaga BiH i Kine međunarodnom miru i bezbjednosti učešćem u operacijama podrške miru.  Razmijenjena su i mišljenja o regionalnoj i globalnoj bezbjednosnoj situaciji – prilikama i izazovima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministri odbrane BiH i Kine ocijenili su dobrom bilateralnu odbrambenu saradnju, s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, pri čemu je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i saradnje.

Kineski ministar potvrdio je spremnost za dalju podršku Kine aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovnih bilateralnih konsultacija i dijaloga na svim nivoima te sponzorisanim programima obrazovanja i obuke za pripadnike Oružanih snaga BiH u Kini.

Dio pomoći biće i kineska donacija Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona juana (oko 2,5 miliona maraka) kroz isporuku specijalizovanih mašina za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji, navodi se u saopštenju.

Program posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Kini u srijedu će biti nastavljen posjetom jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa komandom divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti jedinice.

Osim Pendešove, u sastavu delegacije BiH nalaze se zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-bojnik Mirko Tepšić, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, te pomoćnici ministra obrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i finansije i budžet Miro Cabo.

0 Shares
0 Shares
Copy link